Hudcancerfallen ökar – Sverige hårt drabbat

Foto: Genrebild/Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Sverige ligger på fjärde plats gällande nya fall.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Sverige ligger på fjärde plats när det gäller antalet nya fall av hudcancer i förhållande till folkmängd. Det enligt en ny tysk sammanställning med data från 62 länder, som SVT Nyheter rapporterat om tidigare

Fler fall per capita upptäcks bara i Nya Zeeland, Australien och Schweiz. Ett normalt år diagnostiseras ungefär 3000 svenskar med malignt melanom och över 500 dör varje åt till följd av sjukdomen. 

– Vi svenskar älskar solen väldigt mycket. Hudcancer är den typ av tumör som växer allra snabbast, med en ökning på sex procent fler fall per år. Och det här beror till stor del på vår livsstil. Att vi reser till utomlands till solen ett par gånger om året, och att många har solat solarium när de var yngre, säger Johan Hansson, professor i onkologi på Karolinska Institutet till SVT Nyheter.

Samtidigt visar sammanställningen från institutet Derma Plus att Sverige är bra på att behandla cancer. Vi satsar mycket pengar på cancervård. 

– Och det gäller inte minst när det gäller de fall då sjukdomen gått så långt att den inte går att bota. Där finns nu läkemedel som kan fungera som en bromsmedicin. På så vis kan man leva ett normalt liv även om man inte är botad, säger Johan Hansson till SVT

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar