Laddar

HIF:s tunga smäll – går med miljonförlust

Ordförande: "Det har varit ett kaosår"

delningar

Helsingborgs IF:s fjolårssäsong blev en stor besvikelse. Klubbens tydliga mål att nå uppflyttning till allsvenskan sprack och laget fick nöja sig med en sjundeplats i superettan.

Och vid sidan av den sportsliga kräftgången gick det dåligt även utanför planen.

När Helsingborgs IF kunde summera det ekonomiska året 2017 hade klubben gått minus 4,3 miljoner kronor, vilket är ännu sämre än den ekonomiska förlusten 2016 på 3,2 miljoner kronor när laget åkte ur allsvenskan. Det rapporterar Kvällsposten.

– Det har varit oerhört tufft att förutse de ekonomiska effekterna av en degradering. Jag tycker ändå att Mats-Ola (Schulze, klubbdirektör) och de styrelsemedlemmar som var med under första kvartalet 2017 gjorde ett jäkla bra jobb. Men förutsägbarheten var så låg, säger Krister Azelius till Kvällsposten.

De största anledningarna till den stora ekonomiska förlusten är att klubben inte lyckades sänka personalkostnaden med 30 procent, från 35 miljoner kronor till 25 miljoner. Dessutom lyckades Helsingborgs IF inte locka lika mycket publik till sina hemmamatcher som man hade budgeterat för.

Men trots de ekonomiska smällarna ser läget positivt ut för HIF, menar ordförande Krister Azelius. Projektet Olympia Invest, där föreningen har sökt externt kapital, gör att klubben går in i säsongen 2018 med en stark ekonomi.

– Genom det fick vi investerare som gick in som aktieägare i vårt dotterbolag, där fick vi in 11,2 miljoner kronor som går rakt in i balansräkningen, säger Krister Azelius till tidningen och fortsätter:

– Jag skulle tro att vi med 7,7 miljoner kronor har ett av det starkaste egna kapitalet i superettan och det är så klart oerhört positivt, för att det år vi har tagit oss igenom har varit ett kaosår, säger HIF:s ordförande.

Relaterade artiklar