Här har befolkningstätheten ökat mest

Så befolkningstätt är det i de olika kommunerna i Skåne:

delningar

Sundbybergsborna bor tätast i landet. Där samsas drygt 5.800 invånare per kvadratkilometer. På tjugo år har tätheten i kommunen ökat med cirka 2.100 personer per kvadratkilometer, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). I Skåne är det utan tvekan befolkningstätast i Malmö. I Malmö stad bor det 2161,9 personer per kvadratkilometer. I Helsingborgs stad bor det 422,9 personer per kvadratkilometer och i Kristianstads kommun bor det enbart 68,2 personer per kvadratkilometer.

– Vi kanske inte alltid har förstått hur viktigt det här med befolkningstätheten är. Det är inte bara tätheten som sådan, utan det handlar också om täthet med inkomster. Samlar man många människor tätt utan inkomster, får man snarare ett ekonomiskt utanförskapsområde, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid handelshögskolan i Jönköping, till Nyhetsbyrån Siren.

Befolkningstätheten i hela landet var 25 invånare per kvadratkilometer 2018. Glesast befolkat var Arjeplog med 0,2 invånare per kvadratkilometer.

– I kommuner där människor under en mycket lång tidsperiod i högre grad har flyttat från platsen än dit, får det efter ett tag konsekvenser när man inte längre är tillräckligt många människor för att ha ett ordentligt underlag, både skattemässigt och arbetskraftsmässigt. Det blir tuffare att tillhandahålla den offentliga servicen som skola, vård, omsorg och polis. Det påverkar livskvaliteten för de som bor kvar och inte vill flytta. Deras livskvalitet får stryka på foten, säger Charlotta Mellander.

Källa: SCB, Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Källa: SCB, Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar