Här är räddningstjänstens uppmaning efter översvämningarna

Genrefoto: Mostphotos/ annika erixon

"Ring bara 112 vid fara för liv". Så här gör du om du drabbats av översvämning:

delningar

SMHI gick ut med en klass 1-varning för lokalt kraftiga regn eller åskskurar i Skåne län vid strax efter 05 på onsdagsmorgonen.

Just nu får räddningstjänsten in många larm om översvämning i samband med kraftig nederbörd. I samband med kraftigt regn stiger vattnet i åar och bäckar samt i avloppssystemet. Fastighetsägare kan framför allt drabbas av översvämning i källare och räddningstjänsten har i dessa fall mycket svårt att pumpa bort vattnet då alla vattensystem redan är fyllda. Det innebär att vattnet kan rinna tillbaka till källaren. Vattnet sjunker undan först när det slutar regna och vattentrycket sjunker.

– I området har vi haft ett antal samtal om översvämmade källare. Det har framförallt rört Ystad och Tomelilla. Det verkar inte vara så mycket just nu i Malmötrakten, utan det har framförallt drabbat Österlen och åt Kristianstadhållet, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten Syd, och fortsätter;

– Det finns risk att det blir fler samtal i takt med att folk vaknar och upptäcker vatten i sina källare. Vi uppmanar fastighetsägare att ta kontant med sitt försäkringsbolag och bara ringa 112 vid fara för liv eller stora egendomsvärlden. Det är inte mycket vi kan göra – avloppsnätet är överbelastad, säger han.

I första hand måste räddningstjänsten prioritera samhällsviktiga funktioner och uppmaningen är alltså att bara ringa 112 vid allvarlig fara för liv eller egendom.

FAKTA

Räddningstjänsten Syds råd vid risk för översvämning av din källare: ✓ Ta bort värdefulla eller känsliga föremål från källaren. ✓ Förbered med att ha tunga tättslutande föremål till exempel sandsäckar som kan läggas över golvbrunnar samt toalettstolar i källarplanet. ✓ Bor du inom område med stor risk för översvämning bör du köpa en egen dränkbar pump för tömning av källaren. ✓ Bryt strömmen vid översvämning i källaren på grund av att vattnet kan bli strömförande. Se dock till att eventuella dräneringspumpar inte stannar. ✓ Rensa brunnar, lövsilar och hängrännor på din fastighet för att undvika stora vattensamlingar runt huset. ✓ Vid inträffad skada - kontakta ditt försäkringsbolag.

Räddningstjänsten Syds råd i trafiken vid stora nederbördsmängder: ✓ Undvik att ge dig ut i trafiken om det inte är nödvändigt. ✓ Vid kraftig nederbörd ökar risken för vattenplaning och att vägbanorna kan översvämmas, framförallt i svackor till exempel under viadukter. ✓ Måste du bege dig ut i trafiken anpassa hastigheten efter rådande väglag. ✓ Är vägbanan översvämmad kör inte på djupare vatten än upp till bromsskivorna på bilen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar