Glädjebeskedet: Därför blir din skatt den lägsta på 45 år

Genrefoton: Matilda Larsson, Flickr/Magnus D.

Det är mer kvar i plånboken nu än 1975 för arbetare, enligt statistik som Dina Pengar har tagit fram.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Läser man på sociala medier i dag är det enkelt att tro att Sveriges regering inte gör något annat än att införa nya skatter. Men enligt en djupdykning som Dina Pengar har gjort är sanningen faktiskt att vi nu har lägre skatt än på många år.

Moderaternas och Kristdemokraternas budget som klubbades igenom i december leder till flera skattesänkningar i form av både ett sjätte jobbskatteavdrag samt höjd brytpunkt för statlig skatt.

I och med januariavtalet, överenskommelsen mellan S, MP, L och C, finns ytterligare skattesänkningar – bland annat avskaffande av värnskatten och en större skattereform som enligt Dina Pengar förväntas betyda sänkta marginalskatter.

Exempellönerna som man har räknat med utgår från industriarbetare med lägre, repsektive högre årsinkomst. För att räkna ut en högre årsinkomst (62 500 kronor i månaden) har man dubblat exempellönen och för att räkna ut en lägre årsinkomst (23 500 kronor i månaden) har man utgått från industriarbetarens lön x0,75.

Enligt Dina Pengars uträkning får en vanlig löntagare i dagsläget behålla 49 procent av pengarna. Det är efter alla skatter, arbetsgivaravgifter, kommunal inkomstskatt och moms på inköp. Då har 51 procent av arbetsgivarens totalkostnad betalats i skatt.

Den senaste gången som en person med den inkomsten fick betala mindre andel skatt var år 1971. En person som i dag tjänar 23 500 kronor i månaden betalar alltså den lägsta skatten för den inkomsten sedan 1974.

För en person med en lön på 62 500 kronor i månaden går i dagsläget 60 procent av den totala lönekostnaden till skatt. Senast en person med motsvarande inkomst betalade lägre skatt var 1971, då 58 procent gick till skatt, enligt Dina Pengar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar