Forskare: Detta händer i kroppen när du slutar träna

Genrefoto: Mostphotos/Lasse Kristensen, Syda Productions.

Brukar din motivation till att träna också sjunka under vintern? Så påverkas din kropp när du slutar träna, enligt experter.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Lagom är ofta bäst, gällande många saker i livet. Likaså när det gäller kost och träning.

Men majoriteten av forskningen visar trots allt på att det finns en mängd hälsofördelar att var fysiskt aktiv i vardagen. Rör du dig mindre än 10 000 steg per dag, det vill säga en dryg halvtimmes rask promenad, cykling eller liknande ihopräknat per dag, räknas du som fysiskt inaktiv.

För de allra flesta som tränar, går motivationen upp och ner under året och i perioder. Kanske är det mycket på jobbet eller i skolan vilket gör att du inte känner att du hinner, eller något annat som gör att du rör på dig mindre nu än du gjorde i somras.

Förutom att din styrka och kondition antagligen sjunker, finns det även andra saker som händer i kroppen. Metro har pratat med flera experter om vad som faktiskt händer i kroppen när du slutar att träna.

– Du kan uppleva humörsvängningar, nedstämdhet, stress och att självkänslan och självbilden påverkas negativt. Träning fungerar lite som en byggnadsställning eller buffert som till viss del skyddar mot omgivningens påverkan. Vissa påverkas dessutom mer än andra av att inte röra på sig, säger Magnus Lindwall, professor i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet till tidningen.

När i blir äldre blir vi ofta något kortare, eftersom ryggraden trycks ihop. Muskler ersätts med fett, vi blir stelare och syreupptagningsförmågan minskar.

– Rör du på dig får du i stället ett starkare skelett, hjärta, bättre kontroll över ditt blodtryck, blodsocker och lägre blodfetter. Lungkapaciteten förbättras och risken för att drabbas av olika cancerformer samt typ 2-diabetes minskar, säger Katarina Woxnerud, personlig tränare och naprapat till Metro.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar