Laddar

FI: ”Hushållens skulder fortsätter att öka”

Vart femte hushåll har lån på över 600 procent av deras årliga inkomst, enligt FI.

delningar

Det är fortsatt många nya bolånetagare som har stora skulder i förhållande till sin inkomst eller till bostadens värde. Det konstaterar Finansinspektionen, FI, i årets bolåneundersökning som nyligen presenterades.

Rapporten visar att ett av fem hushåll lånar så mycket som sex gånger sin årliga inkomst före skatt. FI lyfter fram hur bostadsrättsföreningars skulder ökar risker för hushållen och förespråkar samtidigt vikten av det skärpta amorteringskravet.

Trots tidigare amorteringskrav som gör att hushållen bör kunna låna mindre, har svenskarnas lån i förhållande till inkomsten ökat. I snitt lånade nya bolånetagare 411 procent av sin årliga inkomst efter skatt 2017 – en ökning från 402 procent år 2016.

– Hushållens skulder fortsätter att öka. Det skärpta amorteringskravet som infördes för en månad sedan är viktigt för att dämpa utvecklingen, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen, som presenterade den nya bolåneundersökningen tillsammans med chefsekonom Henrik Braconier.

Två av fem hushåll har lån på över 450 procent av sin inkomst efter skatt. Vart femte hushåll har dessutom ett lån på hela 600 procent av den årliga inkomsten.

Enligt rapporten så är det ensamstående och höginkomsttagare som lånar mest i förhållande till inkomsten. Att höginkomsttagare lånar mest, beror på att hushåll med högre inkomster ofta bor i storstadsområden där bostadspriserna är högre, enligt FI.

Jämfört med tidigare år är det dock fler hushåll som klarar till exempel stigande räntor, enligt FI.

Relaterade artiklar