Experten: Så enkelt kan du spara 7 000 kronor i månaden

Foto: Pressbild/Mostphotos

Ekonomen ger sina bästa tips.

30 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Brukar plånboken vara tom vid månadens slut? Har du inte kunnat spara önskat belopp? Du är inte ensam. Men Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, har delat med sig av sina bästa spartips som kan ge dig tusentals kronor extra vid månadsslutet. Enligt henne kan alla börja spara mer – redan nu.

– Varje sparande är bra. Börja smått och öka när du ser att det fungerar. Det bästa är att ha ett automatiskt sparande varje månad. När lönen kommer in dras det direkt pengar till sparkontot. Börja med fem eller tio procent av din nettomånadslön. Många känner sig osäkra i början och det är inte konstigt. Efter ett tag börjar man upptäcka att det faktiskt fungerar jättebra, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, till Expressen.

Här är hennes bästa tips:

Hejda impulsköpen och välj bort takeaway-kaffe. Att ta med matlåda och göra storkok kan innebära en besparing på cirka 1 500 kronor i månaden. Ska du storhandla? Titta i reklamblad och ta med matkuponger. Inför köpstopp och köp second hand-saker i stället.

Enligt Tradera har vi cirka 30 000 kronor att tjäna genom att sälja av saker och kläder. Och när du väl ska handla rekommenderas att handla "fel" säsong, dvs vinterprodukter under våren och sommarprodukter under hösten. Det är dessutom aldrig fel att köpa second hand-saker. Älskar du att shoppa? Inför köpstopp.

Laga mat på det du har hemma och undvik hel- eller halvfabrikat, så kan du bara spara in en hel del. Är du en bokmal? Läs på nätet eller låna på biblioteket i stället för att köpa.

Bland de andra tipsen märks att sänka värmen, duscha snabbt och släcka lampan. Elpriset är dyrt och här finns mycket pengar att spara. Undvik sparkonto med noll ränta och spara i stället i aktier, fonder eller sparkonto som ger dig lite ränta.

Man bör naturligtvis se över el, telefon och lån också. Som många andra experter rekommenderar Ingela att man ska göra en tydlig budget som ger dig bättre koll på ekonomin. Men den största besparingen gäller för snusare och rökare – om man slutar kan det bli en besparing på mellan 800 och 2 000 kronor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.