Laddar

Eva Rydbergs nya uppdrag: ”Den går rätt in i hjärtat”

Axlar regissörsrollen till musikalen Annie på Nöjesteatern i Malmö.

delningar

Den kultförklarade musikalen Annie har satts upp på scener runt om i världen och flera filmatiseringar har gjorts sedan den hade premiär 1977. Nu kommer den till Nöjesteatern i Malmö och för regin står den folkkära Eva Rydberg, som spelade rollen som Miss Hannigan i Köpenhamn 1995 och Malmö 2005.

– Jag kan Annie utan och innan och vi har pratat länge om att sätta upp den. Jag fick frågan om jag vill göra rollen igen men ville jag inte, jag känner mig för gammal. Så fick jag frågan ”regissör då?” och då svara jag absolut!, berätta Eva Rydberg.

Tidigare har Ryberg regisserat Grease (2006), High School Musical (2009) och A slice of Saturday Night (1993). Utöver det är det även otaliga föreställningar, shower och revyer under hennes långa karriär.

Berättelsen om föräldralösa Annie utspelar sig 1930-talets New York. Barnhemmet styrs av den lätt alkoholiserade och elaka Miss Hannigan med vilken Annie har ständiga duster med. En dag får Annie följa med den rika Mr. Warbucks hem.

– Den går rätt in i hjärtat, sorglig men samtidigt får den ett lyckligt slut. Jag minns att publiken grät på varenda föreställning och man blir berörd själv. Det är en sådan känsla i den här historien, säger Eva Rydberg och fortsätter:

– Alla barn ska ha det bra, någonstans att bo och någon som tar hand om dem. Med tanke på det som händer i världen så ligger denna musikal rätt i tiden.

Tänker du göra musikalen till din på något sätt?

– Jag tänker inte göra den till min egen, varför ändra på något så djävulskt bra. Den är så bra som den är! Kanske är det mindre grejer man kan göra annorlunda, småsaker kan det absolut bli.

I de vuxna huvudrollerna får vi se Nanne Grönvall som Miss Hannigan och Thomas Järvheden som Mr. Warbucks. Även Evas son Kalle Rydberg är med i ensemblen som Rooster Hannigan.

Hur känns det stå för regin och inte på scen denna gången?

– Det är spännande och roligt. Det ska bli jättekul att föra skådespelarna framåt och stötta när det är kris. Förklara tydligt för barnen men för det mesta är de så begåvade så. Sen ska det bli kul att dela med sig av vad jag kan och min erfarenhet.

Repetitioner börjar i oktober men förarbetet har redan inletts. Det värsta momentet, enligt Rydberg, kommer inom kort: auditions för barnen som ska medverka.

– Det är det värsta jag vet, jag tycker det är förnedrande för de som står på scenen. Men det är enda sättet att söka om man inte vem man ska ha, säger hon.

Den 30 november är det premiär på Nöjesteatern i Malmö. Biljetterna släpps den 9 mars.

Eva Rydberg – 60 år som underhållare

Redan som 8-åring började hon på barnteatern och sedan dess har det rullat på. I år firar Eva Rydberg 60 år som artist.

– Jag var 14 år gammal och började på stadsteatern och kom ut på turné, jag fick ljuga om min ålder.

Rydberg röstades fram som Årets skåning 1975. Hon har vunnit mängder med priser och utmärkelser genom åren. Fyra år i rad blev hon framröstad som Årets TV-underhållare av Expressens läsare. Och hon har vunnit Guldmasken fem gånger under 200-talet.

Hon har även medverkat i fem av SVT:s julkalendrar: Teskedsgumman, Långtradarchaufförens berättelser, Trolltider, Superhjältejul och Jakten på tidskristallen.

För att fira sin 60 år på scenen kommer Rydberg i vanlig ordning uppträda på Fredriksdalsteatern i Helsingborg till sommaren. Rydberg säger att hon inte vet hur länge hon kommer fortsätta: ”Så länge det är roligt fortsätter jag”.