Laddar

De har dragit in miljoner till HIF: ”För många är detta mycket mer än en förening”

Varje dag finns de på plats i sin lokal på Olympia och pratar HIF.

delningar

Man möts av en god kaffedoft och en varm närvaro när man kliver in i den lilla lokalen till höger HIF-shopenOlympia.

– Det är självklart Zoegas, säger en av medlemmarna i HIF-vännerna.

Sedan 1952 har supporterföreningen funnits till. HIFvännerna som varit aktiv sedan starten är därmed Sveriges äldsta supporterförening.

I över ett decennium har HIF-vännerna varje år delat ut pengar till HIF ungdom tack vare sin försäljning av 50/50 lotterna som säljs varje hemmamatch. Nyligen blev 2018 års bidragssiffra officiell.

– I år blev det 200 000 kronor. Totalt är vi uppe i cirka 2,5 miljoner kronor, säger Anders Larsson, ordförande i HIF-vännerna.

Mellan halv 9-11, fem dagar i veckan är där medlemmar hos HIF-vännerna på plats i sin lokal på Olympia. En facilitet som inte många supporterföreningar har.

– Inte ens Kärnan har en lokal på Olympia, säger Larsson och fortsätter:

– För många är detta mycket mer än en förening. Framförallt för gubbarna som är ensamma, de har något at gå till och något att se framemot.

Summan som kommer från ”vännerna” läggs dock inte i ett redan grävt hål, det är riktade pengar som går till något specifikt.

– Våra pengar ska inte gå till något som någon annat gjort. Våra pengar går direkt till något inom ungdomsfotbollen, säger han.

Som vadå?

– Ett år köpte vi nya matchställ till flera lag. Något år har vi betalt för de lagen som ska till Gothia cup, säger Larsson.

Totalt är ”vännerna” omkring 660 medlemmar och på HIF-vännernas årsmöte är det fler närvarande än på flera allsvenska klubbar årsmöte.

– Vi brukar vara ett stort antal personer på vårt årsmöte, de flesta av våra medlemmar faktiskt.

Förutom att ansvara för lotteriet har de inbitna HIF:arna även hand om allt som gäller affischer på stan, supportertidningen, utskicka av medlemskort och säsongkort samt att de agerar skjuts till spelare och ledare.

– Vi brukar köra spelare till sjukhusbesök. Sen hämtar och lämnar vi alltid på flygplatser till exempel, avslutar Anders Larsson.

Relaterade artiklar