De här badplatserna är EU-godkända inför sommaren: "Stolta"

Elisabet Lindberg Foto: Privat/ Fria bad klassificeras med bra badvattenkvalitet i år enligt Havs- och vattenmyndigheten. Pressfoto Helsingborgs kommun.

Vi listar de badplatser i Helsingborg som EU har godkänt inför sommaren.

delningar

Inom kort är badsäsongen i full gång och i dag har Havs- och vattenmyndigheten släppt årets klassificering av EU-bad i Sverige. I Helsingborg har alla nio EU-badplatser blivit godkända med klassificeringen utmärkt eller bra badvattenkvalitet. De nio EU-badplatser som nu blivit godkända är; Domsten, Hittarp, Larödbaden, Vikingstrand, Fria Bad, Järnvägmännens brygga, Råå Vallar, Örby Ängar och Rydebäck.

– Det är otroligt skönt, och det här är ju en kvalitetsstämpel. Helsingborg är en kuststad, och då vill vi ju att alla ska kunna bada, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen till 24Helsingborg.se.

Klassificeringen baseras på badvattenprover tagna under åren 2015 till 2018. Fria bad i Helsingborg har tidigare klassificerats med tillfredsställande badvattenkvalitet men får i år klassificeringen bra badvattenkvalitet. Enligt Havs- och vattenmyndigheten är det ett direkt resultat av Helsingborgs stads omfattande åtgärder och långsiktiga arbete för en bättre badvattenkvalitet.

– Vi behandlar alla baden på samma sätt även om de är EU-klassade eller inte. Provtagningen är densamma. Men vi är väldigt stolta över våra stränder och just att klasserna har blivit bättre i år är ju ett kvitto på vårt hårda arbete. Vi har haft lite plumpar i protokollet tidigare, men vi har lagt ner mycket jobb och då är det så skönt att få det här kvittot, säger Elisabet Lindberg.

Inom EU registreras större offentliga bad som EU-bad.

– Kommunerna får själva anmäla vilka bad som finns, och de stora anmäler man till Havs- och vattenmyndigheten som i sin tur anmäler dem till EU. Havs- och vattenmyndigheten kollar av oss, och sedan skickar de in resultatet till EU. EU har koll på alla badständer i Europa, förklarar Elisabet Lindberg.

På EU-baden kontrollerar kommunen badvattnet regelbundet och enligt vissa regler. De deltar även i ett långsiktigt forskningsprojekt. Skyltar som visar kvaliteten på badvattnet finns på alla dessa bad.

– Givetvis ligger resultatet av provtagningen till grund för bedömningen, men sedan väger EU också in vilka åtgärder som staden gör i övrigt. Bedömningen görs utifrån den kombinationen.

Kommunen tar prover på totalt femton badplatser i Helsingborg, från Utvälinge/Sandön i norr till Rydebäck/Fortuna i söder. Proverna tar de varannan vecka eller varje vecka under hela badsäsongen, från 27 maj till 26 augusti.

– Sedan har vi också vår badvakten-app. Den tar in data hela tiden så vill man vara som mest säker ska man använda appen.

FAKTA

Badplatser och resultat för 2018

Domsten, EU-badplats: Utmärkt

Hittarp, E-badplats: Bra

Larödbaden, EU-badplats: Utmärkt

Vikingstrand, EU-badplats: Bra

Pålsjöbaden: Utmärkt

Fria Bad EU-badplats: Bra

Kallbadhuset: Bra

Järnvägmännens brygga, EU-badplats: Utmärkt

Tropical Beach: Utmärkt

Råå Vallar, EU-badplats: Bra

Råå Badhus: Bra

Örby Ängar Norr: Bra

Örby Ängar, EU-badplats: Utmärkt

Rydebäck, EU-badplats: Utmärkt

Utvällinge: Tillfreds

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar