Laddar

Därför höll han boken hemlig

Boken som skildrar allt från barnsagor till brutal verklighet.

delningar

Den åttonde dimensionen släpptes förra sommaren och författaren bakom den är helsingborgaren U P Enna som skrev boken i hemlighet. Det är hans första bok och nästa år kommer uppföljaren. Att författa har dock inte alltid varit en självklarhet för U P Enna.

– Jag visste inte att det var roligt att skriva förrän sent i livet och det är det som mycket handlar om nu när jag är ute och signerar boken och träffar människor. Att inspirera människor till att göra något helt annat. Det är jättehäftigt, säger U P Enna.

Bakom författarnamnet U P Enna döljer sig Ulf Bengtsson som till vardags jobbar som säljkonsult. Idéen med att börja skriva började med att närstående runt omkring U P Enna påminde honom att livet faktiskt tar slut någon gång.

– Vad finns kvar av mig då, tänkte jag. Jag kom att tänka på låten ”Ingen vill veta var du köpt din tröja”. Då tänkte jag att jag ville göra ett avtryck. Det skrivna ordet finns ju alltid kvar, säger U P Enna.

 

Boken skulle bli en överraskning. Foto: Julia Maric

Det var på den vägen allt började för ungefär sex år sedan. U P började med att skriva en kortare novell och allt eftersom tiden gick insåg U P hur roligt han tyckte att skrivandet var. Efter att ha skrivit två noveller som han tyckte passade ihop flätades de samman till romanen ”Den åttonde dimensionen”.

Boken skulle bli en överraskning vilket innebar att U P inte berättade för någon att han skrev en bok. 104 000 ord skulle nu flätas ihop till en intressant historia och ingen fick veta.

– Det svåra med att skriva en hel roman var att jag inte ville röja mig och skriva så mycket anteckningar, jag fick ju försöka hålla allt i huvudet vilket kunde vara svårt eftersom det är en rätt så omfattande berättelse.

Efter många sena kvällar och nätter och tre år senare var Den åttonde dimensionen färdig. Boken handlar om flera olika personer som är beroende av verkligheten och fantasyn för att lösa ett problem som har uppstått. Läsaren kastas in och ut i olika dimensioner mellan verklighet och fantasy.

– Det blir ett äventyr men den gräver djupt in i människors känslor vilket gör att både vuxna och ungdomar kan läsa boken, säger U P som berättar att han har läsare i alla åldrar.

– Jag trodde mest att ungdomar skulle läsa boken men det är nästan mest medelålders och uppåt som har läst den. Det är jättehäftigt.

 

Det var inte alla gånger lätt att alla bokskrivandet hemligt. Foto: Julia Maric

Samtliga karaktärer i boken har något drag eller gen från U P som menar att man som författare ofta skriver utifrån sig själv.

– När boken skulle släppas kändes det som att man skulle släpas ut naken på gatan. Det var jätteläskigt att släppa ut en bok så, berättar han.

I samband med att boken släppte förra sommaren fick U P:s familj och närstående veta att han de tre senaste åren på sin lediga tid skrivit en bok.

– Det var jättehäftigt att möta alla reaktioner och min familj undrade hur jag hade lyckats hålla det hemligt.

Anledningen till att U P höll boken hemlig var för att han inte ville ha någon press eller krav på sig när han skrev den.

– Skrev jag i hemlighet och ingen visste om så behövde det ju inte bli något.  Jag skrev bara inifrån mig själv och för att det var roligt.

Den åttonde dimensionen har fått mycket positiva reaktioner och nästa år släpps De dödas själar som är en direkt uppföljning.

 

Bokomslagen till Den åttonde dimensionen och De dödas Själar.

– Läsarna har gjort att jag blivit sugen igen. Det har taggat mig. Så nu är jag riktigt sugen och är runt i de här världarna igen med nya idéer, säger U P.

Vad vill du förmedla med dina böcker? – Kärlek och att se att man kan se saker på olika sätt från olika håll. Svart är inte alltid svart alla gånger och inte vitt heller. Störst av allt är kärleken vilket jag återkommer till många gånger när jag skriver, avslutar U P Enna.

Relaterade artiklar