Laddar

Brithén: ”Jag är inte här för att förlora”

Succétränaren Tim Brithén fick fortsatt förtroende i Helsingborgs HC – här berättar han om årets säsong; förväntningar, truppen och vilket lag som borde vinna serien i överlägsen stil.

delningar

Några tunga steg. Förlust. Säsongen är över efter en dramatisk avslutning. Straffar fällde avgörandet för Helsingborgs HC. Tranås vann. Men Tim Brithén hade tillträtt som ny tränare och skänkt nytt hopp till HHC.

– När jag kom in så spelade vi ett väldigt frejdigt spel, alla spelare var överallt. En slags modern juniorhockey. Jag styrde upp det, försökte organisera spelet och jag tror att det är vägvinnande i längden. Jag vill utbilda våra spelare och att vi ska lära oss av våra misstag, säger Tim Brithén till 24Helsingborg.se.

Sex månader har passerat sedan förlustmatchen i Stiga Arena. Tim Brithén vann sex av sina första sju matcher som huvudtränare för HHC, och uttrycket ”Brithén-effekten” spred sig i katakomberna. Ett tydligt spelsystem är melodin för 39-årigen från Ängelholm.

– Jag vill hitta en väg mellan resultat och utbildning. I oktober ska grabbarna kunna vårt spel i sömnen och vi lägger den grunden nu, säger Brithén.

Nu har han fått en hel försäsong att bygga upp framtidens Helsingborgs HC, men det har inte varit en smärtfri process. Föreningen lider av en svag ekonomi, och det har sitt sina spår årets trupp.

– Vi har inte satt upp någon målsättning. Vi visste att vi skulle tappa flera spelare och vara tvungna att dra ner på spelarbudgeten. Nu har vi fått ihop ett bra gäng, men det gäller att vara försiktig med att sätta målsättningar.

Hur menar du? – Tidigare har vi satt en målsättning att gå till Allsvenskan och AllEttan, men det har varit en börda för laget. Nu ska vi sätta en målsättning som passar laget. Men förstå mig rätt, jag är inte här för att förlora. Det är det värsta jag vet. Vi har som målsättning att vinna varje match, men samtidigt måste man vara realistisk i sina visioner.

Vilka får gälla som seriefavoriter? – Kristianstad har en lönebudget som är tio gånger större än vår, så för mig vore det konstigt om de inte vann alla matcher tvåsiffrigt. Jag överdriver kanske lite, men..

Det är ett bra citat? – Haha, jag får väl bjuda på den. Men de får gälla som seriefavoriter.

  Kristianstads IK är seriefavoriter, enligt Brithén. Arkiv: Bildbyrån

Övriga lag i serien då? – Kallinge satsar hårt. Vimmerby är bra. Dalen har ett intressant gäng, bra ordning på sin ekonomi och har byggt laget på ett sunt sätt. Det skulle vara kul om det gick bra för dem.

– Även Nybro kan vara med bland toppgängen, de verkar ha fått ordning på sin ekonomi och har ett intressant gäng.

– Hanhals har väl tappat de flesta ur sin producerande kedja från förra året. Tyringe har ett väldigt ungt lag. Vi plockar spelare från SuperElit och de plockar spelare från serien under. Jag tror att de får det tufft. Sedan har vi HA76 som har i stort sett samma lag som i division 2, så de får det nog tufft.

Helsingborgs HC, då? Många nya spelare har tillkommit. Bland nyförvärven märks exempelvis Oliver Dackell, son till förre storspelaren Andreas Dackell, och veteranen Daniel Åhsberg.

– Oliver var med i SM-slutspelet i Brynäs förra säsongen. Jag tror att detta blir bra för hans utveckling, att känna på spel här. I SHL är man ganska skyddad, men nu får han lära sig att ta hand om sig själv. Det är en utmaning, men jag tror att han kommer klara det jättebra.

– Åhsberg. Han kommer hem för att jobba och få ihop familjelivet. Han blir pappan i laget, som ska dela med sig av sina erfarenheter. Han kommer tillfra jättemycket.

  Daniel Åhsberg jublar efter ett mål för Växjö Lakers. Foto: Bildbyrån

Potentiella utropstecken i år? – Jag tror oerhört mycket på Ludvig Jansson. Han har varit här i flera år och har egenskaper för att spela på en betydligt högre nivå. Om han får rätt på allt så kan han blomma ut, och då försvinner han nog. Han är allround, bra på det mesta.. Ja, han har så många komponenter att det bara gäller att få ihop allt.

Någon annan, någon som kan överraska? – Martin Carlberg från Mjölby. Han kommer från division 2, har gått den långa vägen, men har redan visat att han kommer bli en stor tillgång. Det är ingen bländande hockeyspelare, men han kommer göra ett otroligt jobb varje kväll.

Till årets säsong kommer HHC till spel med ett ungt manskap, precis som vanligt, och Tim Brithén berömmer sina spelares individuella skickligheter – men är noga med att betona att det krävs en stark laginsats för att det ska bära frukt.

– Vi kommer att spela en frejdig anfallshockey, med stabilt försvarsspel. Vi har skickliga spelare, och det ska vi kombinera med hårt jobb. Publiken ska kunna lita på att jobbet görs varje kväll. Då kommer vi vinna många matcher också, säger Brithén.

Vad säger du om förra säsongens resultat? – Då var målsättningen AllEttan, men sedan var man nöjd med att slå toppgängen. Vi vann mot Troja, Vimmerby, Kallinge – men fick också stryk mot alla lag som vi mötte i fortsättningsserien. Jag vill vända på detta. Vi ska börja slå lagen som vi ska vi ta, och sedan ta skalpar från bättre lag som en slags bonus. Då kan det räcka väldigt långt.

Hur har försäsongen varit? Sett något tecken? – Vi har tränat på rätt tufft. Tränat ner vårt manskap. Men om man ser på testvärden så har vi lyckats väldigt bra. De har behållt sin aeroba kapacitet, lagt på sig några kilo och blivit starkare utan att försämra konditionsvärden. Det är ett bra tecken.

Helsingborgs HC inleder säsongen hemma mot Grästorps IK den 17 september, klockan 16.00.

Tim Brithén Ålder: 39. Aktuell: Tränare för Helsingborgs HC. Tidigare klubbar, som tränare: Linköping HC (U16, J18), HC Wettern, Motala AIF, Östergötland (TV-pucken) Olofströms IK, Island (förbundskapten), HV 71 (ass. tränare).

Tidigare klubbar, som spelare: Rögle BK, Åstorps IK, Motala AIF, HC Wettern.

Relaterade artiklar