Brexit 2019 – så kan du påverkas

Foto: Wikimedia Commons/Ilovetheeu.

Ekonomi, körkort och företag – det händer om det blir en hård brexit.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 29 mars 2019 är det tänkt att Storbritannien lämnar den Europeiska Unionen.

Förhandlingar pågår mellan Storbritannien och EU om hur utträdet ska gå till och det är fortfarande mycket som är oklart.

Ekonomin

Om det blir en hård brexit, utan utträdesavtal, så kommer Storbritannien ekonomiskt sett att behandlas som andra icke-EU-medlemsländer. I praktiken betyder det att en stor del varor blir dyrare då handel mellan Storbritannien och EU kommer omfattas av större avgifter i form av bland annat tull.

Detta kan även påverka börsen negativt eftersom det blir dyrare för företag inom EU att exportera och importera varor från Storbritannien.

Vid en hård brexit förväntas även konsumentpriserna på varor att gå upp, med en prisökning på upp till 15 procent på vissa varor, enligt Börshajen.

Körkort

Om Storbritannien lämnar EU utan några avtal skulle det bland annat innebära att personer som varit folkbokförda i Sverige i mer än ett år måste ta svenskt körkort, inklusive kunskapsprov och körprov, för att få fortsätta köra i Sverige.

– Vi vet ännu inte hur situationen kommer se ut den 29 mars, men det finns en risk att det blir en brexit utan några avtal eller övergångsregler. Därför bör personer som har brittiska körkort i Sverige fundera över om de vill byta de brittiska körkorten mot svenska. I så fall är det hög tid för att ansökan ska hinnas med, säger Roland Notstam, enhetschef på avdelning körkort på Transportstyrelsen.

Företagare

Tullverket uppmanar dessutom svenska företagare att förbereda sig inför brexit. Bland annat uppmanas företag att ansöka om ett så kallat EORI-nummer. Ett EORI-nummer är ett registreringsnummer som alla företag behöver om de ska bedriva handel med länder utanför EU. Ansökan görs via Tullverkets webbplats.

Företagare uppmanas också ansöka om tillgång till Tullverkets webbtjänster, det vill säga de system från vilka mycket av tullhanteringen kan skötas.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar