Laddar

Bostadsmarknaden: ”Mindre orter kommer växa”

Helsingborgs bostadsmarknad trotsar krisrapporteringarna. "Kunderna är väl förberedda".

delningar

Tidigare i veckan föreslog Finansinspektionen ett skärpt amorteringskrav, som du kan läsa mer om här.

Förslaget har varit väldigt omdebatterat i svenska medier, men även om förslaget går igenom är det är inget för Helsingborgarna att oroa sig över, menar Andreas Schultz, fastighetsmäklare på 3etage i Helsingborg.

– Jag tror inte att det kommer göra någon större skillnad eftersom jag tror att de flesta bankerna redan jobbar efter dessa regler. Om man räknar på det så är det få bostäder här i Helsingborg som kommer påverkas, säger Andreas Schultz.

Istället tror Andreas Schultz att ett skärpt amorteringskrav kan innebära positiva möjligheter för lite mindre orter i Sverige.

– För marknader som är upptrissade, som i Stockholm, tror jag det kan innebära att folk kommer söka sig till andra, lite mindre städer med bra marknader. Sådana orter kommer växa istället, säger Andreas Schultz.

Enligt Svensk Mäklartatistik har bostadsrättspriserna den senaste månaden sjunkit med -1 procent samtidigt som villapriserna stått stilla. Årstakten för både bostadsrätter och villor i riket fortsätter sjunka och ligger nu på +4 procent resp +7 procent. På tre månader har vi en mindre uppgång för bostadsrätter på +1 procent samtidigt som villapriserna varit oförändrade.

Hur ser bostadsmarknaden ut i Helsingborg just nu? – Det ser bra ut. Det är lite som efter sommaren, något färre, men kunderna är väl förberedda, de har kontantinsatserna. Det är ingen jätteförändring på gång, säger Andreas Schultz.

I svenska medier har det talats om kris och prisras inom bostadsmarknaden, vilket Andreas Schultz inte tycker stämmer för Helsingborg.

– Det tänket kommer nog snarare från nybyggnationssidan. Det har byggts extremt mycket och därför har marknaden mättats lite. Andrahandsmarknaden märker inte detta. Till exempel de attraktiva bostäderna vid hamnen har extremt mycket spekulanter, säger Andeas Schultz.

För den som funderar på att sälja sin bostad finns flera tips.

– Det är alltid viktigt att framställa ditt boende på bästa sätt. Välj en mäklare som kan din marknad och dess spekulanter. Lägg extra energi och tid inför försäljning. Måla väggen som har 20 spikhål. Köp nya växter, säger Andreas Schultz.

Relaterade artiklar