Laddar

BILDEXTRA: Exklusiva 60-talsvillan till salu

"Jag hoppas att köparen värdesätter husets historia och värnar om den känsla som finns där".

delningar

Ett stenkast från havet ligger denna häftiga tidskapsel, ritad av de ansedda arkitekterna Bengt Blasberg och Henrik Jais-Nielsen.

Lyxvillan i Hittarp som har haft samma ägare sedan byggnadsåret, skapades åt Feminas nye chefredaktör år 1964 och är nu ute till försäljning.

Det var ingen slump att Bengt Blasberg och Henrik Jais-Nielsen designade den här retrovillan på 170 kvadratmeter som är till salu för 8 995 000 kronor.

Mäklarbyrån 3Etage i Helsingborg som ansvarar för försäljningen, skriver på sin hemsida att Blasberg och Jais-Nielsen studerade arkitektur tillsammans på Kunstakademiet i Köpenhamn där de båda utexaminerades 1954. Tre år senare fick Blasberg i uppdrag att rita Allers Förlags nya kontor i Helsingborg, vilket förde honom och Jais-Nielsen till staden där de samma år grundade arkitektfirman Bengt Blasberg & Henrik Jais-Nielsen.

– Jag hoppas att köparen värdesätter husets historia och värnar om den känsla som finns där, men även utvecklar huset så att man kan utnyttja dess fulls potential. Huset attraherar en bred målgrupp som precis som mig själv uppskattar danskinspirerad arkitektur med strikta linjer, genomtänkt ljusinsläpp och stora sociala ytor, säger Martin Persson, ansvarig mäklare.

När den här sju-rumsvillan byggdes var det viktigt att den skulle vara funktionell för en stor familj och där skulle finnas motionsdel. Det var viktigt med ljusinsläpp och att trädgården låg i rätt solläge, enligt 3Etage.

– Det finns två utrymmen i huset som jag särskilt går igång på. Den gamla motionsdelen i källaren med tillhörande bastu, mindre pool och omklädning, samt spiraltrappan som leder dig upp till ett läckert sällskapsrum med utsikt över Öresund och Danmark, säger Martin Persson.

Tomten är på strax över 1 000 kvadrat och på entréplan finns ett sovrum, gästtoalett, kök, matplats, vardagsrum och en biblioteksdel. En halvtrappa upp finns idag tre sovrum som kan göras om till fyra alternativt två sovrum, klädkammare och badrum.

I källaren finns ett stort allrum som ursprungligen var tänkt som motionsrum, angränsande ligger ett badrum med dusch, stort bad, toalett och bastu. Här nere finns även en stor tvättstuga med torkrum, skafferi och gott om förvaring.

Relaterade artiklar