Beskedet: Då kan Postnord höja priserna – "Vi måste"

Håkan Ericsson, vd på Postnord. Pressfoton: Postnord.

Samtidigt flaggar företagets vd för att "andra åtgärder än vad som tidigare har genomförts blir nödvändiga" framöver.

47 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På grund av digitaliseringen skickar vi allt färre brev i Sverige.

Antalet brev har sjunkit under en längre tid och tidigare var den största brevminskningen främst hos privatpersoner. Nu sker även mindre postutskick från företag och myndigheter, vilket Svenska Dagbladet först rapporterade.

I slutet av förra året hade Postnord den största minskningen någonsin över skickade brev i Sverige vilket har lett till konsekvenser för företaget.

I ett brev som Svenska Dagbladet tagit del av, vädjar Postnords vd Håkan Ericsson den 10 januari till regeringen om att lagen om brevporto ska ändras. I dagsläget finns det ett pristak så att portot inte ska kunna höjas hur mycket som helst – ett tak som Postnord vill ska tas bort.

"Vi måste höja brevportot", vädjar Håkan Ericsson i brevet.

Enligt de nuvarande reglerna får Postnord och övriga postbolag inte höja portot mer än konsumentprisindex.

Inledningsvis vill Postnord ta bort taket och höja priset på brevporto med en krona i höst. Senast vid årsskiftet 2017/2018 höjdes priset med 29 procent, från sju kronor till nio kronor.

"Med detta brev vill jag meddela ansvarig minister och regeringskansliet att Postnord under hösten 2019 behöver höja portot med 1 krona för att kunna utföra samhällsuppdraget finansiellt hållbart. En sådan höjning skulle samtidigt, enligt Postnords uppfattning, strida mot pristaket i postförordningen", skriver Håkan Ericsson.

Han flaggar samtidigt för att "andra åtgärder än vad som tidigare har genomförts blir nödvändiga". Redan 2017 gav Postnord beskedet att man kommer att behöva fortsätta höja priserna för porto.

– Jag kommer inte spekulera i vart portot kommer att ligga inom några år, men nog kommer det att bli dyrare i framtiden, sade Håkan Ericsson tidigare till SVT Nyheter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar