Beskedet: Då kan miljontals svenskar få skatteåterbäring

Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket. Genrefoto: Skatteverket, Matilda Larsson.

Här är alla viktiga datum för din skatteåterbäring 2019.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I år kan fler få sin skatteåterbäring redan i april. Skatteverket meddelade under tisdagen att man förenklar och tar bort kravet på anslutning till säker digital brevlåda för tidig återbäring.

Den som är ansluten till digital brevlåda får dock fortfarande sin deklaration tidigare. 

– Vi tar ett steg till och förenklar villkoren. Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast den 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Förra året fick cirka en miljon personer sina skattepengar i april. Om antalet som godkänner digitalt utan ändringar eller tillägg blir lika många som i fjol innebär det att cirka tre miljoner personer kan få sin skatteåterbäring redan i april i år.

Bakgrunden är att de senaste årens tidiga utbetalning fallit väl ut och att Skatteverket vill förenkla.

För att få sin deklaration tidigt krävs dock fortfarande anslutning till en säker digital brevlåda för myndighetspost, skriver Skatteverket. Den som är ansluten den 28 februari kommer att få sin deklaration digitalt i den brevlådan senast den 13 mars. Övriga får pappersdeklarationen någon gång under perioden 15 mars-15 april, men kan logga in och deklarera på Skatteverkets hemsida eller i appen när deklarationen öppnar den 19 mars.

– Över tre miljoner personer är redan anslutna till en säker digital brevlåda för myndighetspost och fler skulle ha nytta av att vara det. Då får man myndighetspost digitalt, vilket är säkrare, snabbare och många tycker också det är enklare, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket. 

Skatteverket kommer även att möjliggöra tidigare skatteåterbäring för de privatpersoner och företagare som deklarerar på papper senast den 2 maj. De kommer, liksom de som deklarerar digitalt, att kunna få skatteåterbäring i juni.

– Det finns många fördelar med att deklarera digitalt. Det är enkelt, risken för fel är mindre och en kvittens lämnas på att deklarationen är inlämnad. Vi har kommit så långt i digitaliseringen nu att vi redan före sommaren hinner hantera och kontrollera även en stor del av de deklarationer som fortfarande lämnas in på papper. Då vill vi gärna ge tillbaka i form av tidig skatteåterbäring även för dessa, säger Anna Sjöberg.

Även de flesta företag som har anstånd via redovisningsbyrå kommer att kunna få återbäring en månad tidigare, i augusti istället för september som gällde förra året.

Viktiga datum för deklarationen 2019:

* 28 februari är sista dagen att skaffa digital brevlåda.

* Du kan deklarera i e-tjänsten från och med den 19 mars.

* Du som har en digital brevlåda får deklarationen digitalt i början av mars

* Du som inte har en digital brevlåda får deklarationen med posten mellan den 15 mars och 15 april.

* Du som deklarerar digitalt senast den 2 april utan att ändra eller lägga till något får skatteåterbäringen 9–12 april 2019.

* Du som deklarerar senast den 2 maj, digitalt eller på papper får skatteåterbäringen 4–7 juni.

* Du som har anstånd och deklarerar senast den 16 maj får skatteåterbäringen 4–7 juni 2019.

* Du som får hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar senast den 17 juni (byråanstånd) får skatteåterbäringen 6–9 augusti 2019.

* Du som inte tidigare fått besked om din slutliga skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige får skatteåterbäringen 3–6 december 2019.

* 12 september ska du ha betalat in eventuell kvarskatt om du fick ditt slutskattebesked i juni.

* 12 november ska du ha betalat in eventuell kvarskatt om du fick ditt slutskattebesked i augusti.

* 12 mars 2020 ska du ha betalat in eventuell kvarskatt om du fick ditt slutskattebesked i december 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar