Laddar

Barn ligger bakom rånvåg i Helsingborg: ”De är förvildade”

"De är förvildade och beter sig till viss del som man tänker sig gatubarn i mindre bemedlade världsdelar", säger Helsingborgspolisen.

delningar

Under de senaste veckorna har ett stort antal personrån inträffat i Helsingborg. Bakom flera rån står ett ungdomsgäng, bestående av pojkar i 12-årsåldern. Polisen har vid flera tillfällen gripit barnen, men berättar att man inte kan göra så mycket mer än det.

– Det finns stora brister i systemet. Nu blir det som ett hjul som snurrar. De begår  brott, vi ingriper. Då förs det över till socialtjänsten och sen dröjer det inte länge innan de är tillbaka på gatorna och vi på ruta ett igen, Björn Holmberg till Kvällsposten.

Flera av pojkarna är dessutom misstänkta för andra brott, som ofredanden och stölder. Enligt polisen är det framför allt två 12-åriga pojkar som utmärker sig.

– Man är inte så gammal när man är tolv år. När man ser dem ärligen barn man ser. De är förvildade och beter sig till viss del som man tänker sig gatubarn i mindre bemedlade världsdelar. De rör sig på gatan i grupp och ger sig på offer som de tror är svagare än de själva, säger Björn Holmberg till Kvällsposten.

Men trots alla rån menar polisen att allmänheten kan känna sig trygg i Helsingborg.

– Vi hävdar att Helsingborgs gator är säkra och man bör inte vara orolig och bekymrad över att bli rånad. Men samtidigt vill vi informera om vad som händer och vad vi gör, säger Björn Holmberg till tidningen.

 Foto: Skärmdump/Polisen

Relaterade artiklar