Laddar

Aggressiv man på rymmen – polisen larmad: “Är efterlyst ”

Mannen ska ha varit mycket aggressiv och lyckats sparka ut ett fönster.

delningar

24Helsingborg fick ett tips om att en farlig och utåtagerande man ska ha lyckats rymma från Migrationsverkets förvar i Åstorp i lördags.

Mannen skulle enligt tipset ha varit mycket aggressiv och lyckats sparka ut fönstret på sitt ”enrum”, ett rum som går att jämföra isolering.

Rymmaren ska ha varit så pass farlig att de anställda inte vågat larma polisen. När sektionschefen för förvaret Anna K Nilsson får frågan om hon kan bekräfta eller dementera tipset säger hon följande:

– Det stämmer, vi hade en försvarstagen man som rymde i lördags. Det stämmer också att han sparkat ut fönstret ur det avskiljande rummet men att personalen inte larmat är felaktigt. Personalen agerade helt enligt rutinerna, säger sektionschefen Anna K Nilsson.

Vilka rutiner har ni vid rymningar? 

– Prio ett är att larma polisen och försöka förhindra rymningen i den mån det går utan att utsätta sig för onödig fara. Sen ska vi iaktta och dokumentera, säger Nilsson.

I tipset står det också att det skett flera rymningar och att tipsaren i fråga är rädd för att det ska hända igen.

– Visst har vi haft rymningar. Jag kan bara tala för Åstorp och då hade vi en hand full rymningar på hela förra året, säger hon.

Att rymma från ett förvarsboende ska inte vara möjligt och sektionschefen erkänner vissa brister.

– Självklart har vi brister det är uppenbart. Det är inte meningen att man ska kunna sparka ut fönstret, säger hon.

Är det lätt att rymma?

– Nej jag skulle inte definiera det som lätt. Detta är en sluten enhet och vi har relativt säkra lokaler, säger Nilsson.

Mannen som lyckades rymma ska ha försökt rymma tidigare under lördagen när han tillsammans med personal var ute på sin promenad. Då lyckades dock personalen avstyra rymningen.

– Mannen har inte varit rymningsbenägen tidigare utan detta var de första gångerna, säger Anna K Nilsson.

Att han är farlig och utåtagerande stämmer det?

– Jag skulle inte bedöma honom som farlig för allmänheten men i den här enskilda situationen har han absolut uppträtt aggressivt, säger hon.

Enligt tipset ska myndigheten inte heller valt att säkerhetsplacera mannen något som innebär att polis eller kriminalvården kör personen till ett helt slutet boende om personen är för farlig eller för aggressiv.

– Det stämmer delvis inte. Vi har gjort bedömningar kring honom innan och då har säkerhetsplacering inte behövts, säger Nilsson och fortsätter.

– Däremot hade vi efter rymningsförsöket under promenaden beslutat att säkerhetsplacera honom. Det var därför som han befann sig i ett ”enrum”. Så vi väntade helt enkelt på polis eller kriminalvård. Det tråkiga var att de inte han och hämta honom, säger sektionschefen.

Är mannen återfunnen?

– Det vet jag faktiskt inte, när han väl lyckats rymma blir det polisens ärende. Det är dem som får i uppgift att leta efter honom. Vi har ingen del i eftersökandet när han väl rymt, säger Nilsson.

När 24Helsingborg frågar polisen samma fråga om mannen är återfunnen eller fortfarande på rymmen är svaret:

– Är han inte återförd så är han fortfarande på rymmen. Om en person som är intagen på ett sådant ställe rymmer blir han eller hon efterlyst. Hittar vi personen eller mannen i det här fallet återförs han till förvaret, säger polisens pressinformatör Stefan Söderholm.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Mäklarna: Det här är det viktigaste för att öka värdet på din bostad

Att sälja sin bostad är en stor affär och för att få till en lyckad försäljning är det många variabler som måste stämma. Enligt mäklarfirman 3etage i Helsingborg finns det dock två faktorer som är viktigare än alla andra när det gäller att maximera värdet på bostaden vid en försäljning: bilderna och stylingen.