Många bostadssäljare drabbade av oseriösa köpare | Nyheter i Helsingborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Många bostadssäljare drabbade av oseriösa köpare

Så många svenskar har råkat ut för opålitliga budgivare.

Matilda Larsson

Kl.11:39, 3 maj, 2018

Många bostadssäljare drabbade av oseriösa köpare
Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm. Foto: Bjurfors.

Att köpa och sälja bostad är en av livets största affärer.

Det är också något som de flesta bara gör någon eller några gånger i livet. Bjurfors har i en SIFO-undersökning låtit ställa frågor till svenskarna om deras erfarenheter kring budgivning i samband med bostadsaffärer.

Undersökningen visar bland annat att en av fyra som någon gång har sålt en bostad, har varit med om budgivare som de upplevt som oseriösa.

– Fram till i somras var det vanligt att spekulanter var med i flertalet parallella budgivningar. Det slutar förhoppningsvis med att spekulanten köper en av dem och då drar man sig tillbaka från de andra budgivningarna. Det kan av andra budgivare upplevas som oseriöst om en budgivare plötsligt inte är med i processen längre, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

I undersökningen framkommer också att en av tio har sålt sin bostad till köpare som inte hade det högsta budet.

– Det kan bero på en rad orsaker. Kanske är en budgivare mer flexibel med tillträdesdatum. I andra fall handlar det om rent personliga saker som att någon beter sig på ett sätt som gör att man misstänker att det kan bli en mer omständlig process att sälja till en viss budgivare, säger Fredrik Kullman.

Undersökningen visar också att 14 procent av de som någonsin lagt ett bud på en bostad har gjort det utan att haft lånelöfte eller utan att vara säker på att kunna genomföra affären.

– En del budgivare har en övertro på sin egen ekonomi och köpkraft. Det är därför väldigt viktigt att mäklare säkerställer att det finns riktiga bud som har täckning, säger Fredrik Kullman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

App ska få unga att börja jobba hos grannen

"Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan".

Matilda Larsson

Kl.15:26, 23 maj, 2018

App ska få unga att börja jobba hos grannen
Jacob Rudbäck, grundare och vd på Yepstr. Foto: Yepstr.

I en studie med över 200 HR-chefer så säger åtta av tio att svenska ungdomar är tillräckligt utbildade men helt saknar arbetslivserfarenhet.

Frågar man istället ungdomarna så säger nio av tio att det är avsaknaden av arbetslivserfarenhet som gör att de inte får något jobb.

Enligt Sveriges kommuner och landsting tredubblas chanserna till ett arbete efter gymnasiet om personen har haft ett extrajobb under studietiden. Samtidigt har antalet unga som extrajobbar vid sidan av studierna halverats under det senaste decenniet.

Nu vill man på ett nytt sätt hitta unga mellan 15-21 år som vill jobba.

Yepstr, en app-baserad tjänst som tidigare testats i Stockholm, lanseras i hela Sverige i dag, den 20 maj 2018, och kopplar ihop arbetssugna ungdomar med privatpersoner som behöver enklare sysslor utförda.

Uppgifterna varierar, från gräsklippning till barnvakt, läxhjälp eller biltvätt, enligt företaget.

– Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan som vill jobba. Vi gör det tryggt och enkelt för dem att träffas, säger Jacob Rudbäck, vd och grundare av Yepstr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sponsrat inlägg

Bostadsköparen vinner tid på marknaden i Helsingborg

Bostadsmarknaden ser stabil ut i Helsingborg. – Hittar man ett boende ska man absolut gå vidare, säger fastighetsmäklaren.

Filip Beijer

Kl.14:02, 23 maj, 2018

Bostadsköparen vinner tid på marknaden i Helsingborg
Foto: Arkiv

Fastighetsmarknaden i Helsingborg berörs inte märkbart av den allt mer stillastående marknaden i storstäderna och i synnerhet Stockholm. Inför sommaren råder det högt tempo hos mäklarfirman 3Etage på Kullagatan.

– Vi är väl mer i ett normaltillstånd om man ser det över tid, säger Alexander Persson, fastighetsmäklare på 3Etage.

Att marknaden går in i ett normaltillstånd innebär att köp- och säljprocessen inte behöver bli lika intensiv.

– När marknaden går in i normaltillståndet, så är våran uppfattning att köparen tar lite längre tid på sig, är lite mer grundlig, och kollar föreningarnas ekonomi. Det är väl den slutsatsen man kan dra och det ställer högre krav på alla parter, säger Alexander Persson.

För den som går i köptankar är det dock inte tid att vänta för länge.

– Rådet är att hittar man ett boende ska man absolut gå vidare, men det är ett bra tillfälle att låta sig själv ta tid i processen.

På sikt är det mycket som händer i Helsingborg och inte minst spännande blir det att följa SeaU som blir en helt ny stadsdel på bästa läge i sundets pärla.

– För det första ett helt galet bra läge, med trevlig bebyggelse, vilket inte är helt vanligt vid den här typen av nybyggen. Det blir väldigt trevligt och det kommer vara jättepopulärt , säger Alexander Persson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tornet bygger nya bostäder på Drottninghög

Nyligen tillträdde fastighetsbolaget Tornet den byggrätt som bolaget för cirka ett år sedan köpte av Helsingborgshem.

Robin Östberg

Kl.15:03, 22 maj, 2018

Tornet bygger nya bostäder på Drottninghög
Vy från Vasatorpsvägen, sett från ovan.

Drottninghög pågår sedan några år ett intensivt arbete med att utveckla stadsdelen. Helsingborgshem driver tillsammans med Helsingborgs stad, arbetet i projekt DrottningH. Försäljningen av byggrätten som ligger längs Vasatorpsvägen, är en pusselbit i detta arbete och nu har det blivit dags för Tornet att tillträda fastigheten

Tornet planerar att bygga fyra hus med 108 hyresrätter och två lokaler för affärsverksamheter. Det blir ettor och tvåor samt 10 treor och 8 fyror. Byggstarten är planerad till hösten.

– Att planera ett så här pass stort projekt tar lång tid. Det är alltid spännande och känns bra när arbetet går framåt så att vi lite längre fram får välkomna nya boende, säger Henrik Oretorp, projektchef på Tornet, i ett pressmeddelande.

Visionen för området är att Drottninghög ska få nya mötesplatser och fler moderna bostäder för olika målgrupper. Det handlar också om att skapa förutsättningar för aktörer inom näringslivet att kunna etablera sig och utvecklas där.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Charmig villa en av de mest klickade i Sverige

Den nyrenoverade villan på attraktiva "Käftaådra" var en av Hemnets mest klickade villor förra veckan.

Robin Östberg

Kl.20:54, 21 maj, 2018

Charmig villa en av de mest klickade i Sverige
Foto: Våningen och villa.

Den charmiga en och en halvplans-villan på Pålsjö Norra i Helsingborg har bara varit ute för försäljning i knappt en veckan men redan är den en av av de 15 mest klickade villorna på Hemnet i hela Sverige under förra veckan.

Vad är det då som skapat detta enorma intresse? Jo, här erbjuds ett charmigt och välskött hus på attraktiva ”Kräftådra”, med tillhörande lummig trädgårdstomt med flera olika uteplatser. De senaste åren har huset dessutom bland annat fått nytt tak, nya fönster och en ny fasad. På ovanvåningen kan du njuta av av ett helkaklat duschrum med takfönster, som renoverades 2002.

Lägg därtill en boarea på 130 kvadratmeter med 6 rum och 3 sovrum. Utgångspriset för denna pärla ligger på 3 995 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Turordning avgör bostadsförsäljningen i Ödåkra

Säljstarten av de 40 lägenheterna sker på Ikea i Helsingborg.

Robin Östberg

Kl.09:47, 16 maj, 2018

Turordning avgör bostadsförsäljningen i Ödåkra
Foto: BoKlok.

Lördagen den 26 maj startar försäljningen av Bokloks lägenheter i Ödåkra. Starten för försäljningen äger rum på Ikea i Helsingborg. Där kan alla intresserade lämna in en intresseanmälan och vid dagens slut dras en turordningslista som avgör vem som får välja lägenhet först.

Storleken på lägenheterna är mellan två till till fyra rum. Boendekostnaden kommer att bli omkring 4100 kronor i månaden för en tvåa.

– Det känns roligt att kunna erbjuda bostäder i ett lugnt område med vacker natur och lummiga skogar runt husknuten. Genom att förtillverka stora delar av våra hus i vår fabrik i Gullringen kan vi på väldigt kort tid få ett hus på plats och minimera vår negativa inverkan på miljön, säger Tom Lundquist, projektledare på BoKlok, i ett pressmeddelande.

Bokloks försäljningsfilosofi bygger på principen ”lika för alla” och bostäderna fördelas genom offentlig turordningsdragning.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng