Förslaget: Mer kameraövervakning för att bekämpa brott | Nyheter i Helsingborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Förslaget: Mer kameraövervakning för att bekämpa brott

Så påverkas du som bor i bostadsrätt av en lagändring.

Matilda Larsson

Kl.10:21, 27 april, 2018

Förslaget: Mer kameraövervakning för att bekämpa brott
Mer kameraövervakning – men inte i soprummen? Foto: Wikimedia Commons/ Vesihiisi, Hustvedt.

Ovälkomna gäster i gemensamma utrymmen som garage och trappuppgångar har länge varit ett problem för många som bor i bostadsrätt, enligt SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.

Nu föreslår regeringen en uppdatering av den tidigare kameraövervakningslagen, som ska ge utökade möjligheter till kamerabevakning, för att bland annat underlätta brottsbekämpning och bevakning i gemensamma utrymmen.

Den nya lagen föreslås ge ökade möjligheter till användning av kamerabevakning där det finns problem med ordningsstörning. Förändringen jämfört med tidigare syftar främst till att underlätta bevakning av allmänna ytor för brottsbekämpning.

Förslaget kan komma att påverka många av landets bostadsrättsinnehavare, enligt SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum. Att kamerabevaka gemensamma utrymmen har nämligen blivit en allt vanligare fråga bland landets bostadsrättföreningar.

– Kravnivån som tidigare funnits kommer att ligga kvar när det gäller utrymmen i fastigheten, såsom bostadsrättsföreningar. Det är när det kommer till exempelvis gemensamma större garage som det kan yttra sig annorlunda gentemot idag. Finns det problem med brott och förstörelse av bilar i ett gemensamt garage kommer det finnas större möjligheter till att sätta upp kameror för bevakning, säger Nina Wahlberg, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC.

Ett annat gemensamt utrymme där det ofta diskuteras kamerabevakningens vara eller inte vara är det gemensamma soprummet. Ett utrymme som enligt Nina Wahlberg, inte alltid kräver fullt så drastiska åtgärder som en bevakningskamera.

– Om bostadsrättsföreningen har problem med ordningen i soprummet behöver de lösa problematiken på bästa sätt. Beror stöket på att det finns för lite utrymme? Kanske blir det rörigt för att det är mörkt och instängt? Då kan ett alternativ vara att öppna upp, förbättra belysningen och samtidigt öka säkerheten, avslutar Nina Wahlberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

App ska få unga att börja jobba hos grannen

"Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan".

Matilda Larsson

Kl.15:26, 23 maj, 2018

App ska få unga att börja jobba hos grannen
Jacob Rudbäck, grundare och vd på Yepstr. Foto: Yepstr.

I en studie med över 200 HR-chefer så säger åtta av tio att svenska ungdomar är tillräckligt utbildade men helt saknar arbetslivserfarenhet.

Frågar man istället ungdomarna så säger nio av tio att det är avsaknaden av arbetslivserfarenhet som gör att de inte får något jobb.

Enligt Sveriges kommuner och landsting tredubblas chanserna till ett arbete efter gymnasiet om personen har haft ett extrajobb under studietiden. Samtidigt har antalet unga som extrajobbar vid sidan av studierna halverats under det senaste decenniet.

Nu vill man på ett nytt sätt hitta unga mellan 15-21 år som vill jobba.

Yepstr, en app-baserad tjänst som tidigare testats i Stockholm, lanseras i hela Sverige i dag, den 20 maj 2018, och kopplar ihop arbetssugna ungdomar med privatpersoner som behöver enklare sysslor utförda.

Uppgifterna varierar, från gräsklippning till barnvakt, läxhjälp eller biltvätt, enligt företaget.

– Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan som vill jobba. Vi gör det tryggt och enkelt för dem att träffas, säger Jacob Rudbäck, vd och grundare av Yepstr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sponsrat inlägg

Bostadsköparen vinner tid på marknaden i Helsingborg

Bostadsmarknaden ser stabil ut i Helsingborg. – Hittar man ett boende ska man absolut gå vidare, säger fastighetsmäklaren.

Filip Beijer

Kl.14:02, 23 maj, 2018

Bostadsköparen vinner tid på marknaden i Helsingborg
Foto: Arkiv

Fastighetsmarknaden i Helsingborg berörs inte märkbart av den allt mer stillastående marknaden i storstäderna och i synnerhet Stockholm. Inför sommaren råder det högt tempo hos mäklarfirman 3Etage på Kullagatan.

– Vi är väl mer i ett normaltillstånd om man ser det över tid, säger Alexander Persson, fastighetsmäklare på 3Etage.

Att marknaden går in i ett normaltillstånd innebär att köp- och säljprocessen inte behöver bli lika intensiv.

– När marknaden går in i normaltillståndet, så är våran uppfattning att köparen tar lite längre tid på sig, är lite mer grundlig, och kollar föreningarnas ekonomi. Det är väl den slutsatsen man kan dra och det ställer högre krav på alla parter, säger Alexander Persson.

För den som går i köptankar är det dock inte tid att vänta för länge.

– Rådet är att hittar man ett boende ska man absolut gå vidare, men det är ett bra tillfälle att låta sig själv ta tid i processen.

På sikt är det mycket som händer i Helsingborg och inte minst spännande blir det att följa SeaU som blir en helt ny stadsdel på bästa läge i sundets pärla.

– För det första ett helt galet bra läge, med trevlig bebyggelse, vilket inte är helt vanligt vid den här typen av nybyggen. Det blir väldigt trevligt och det kommer vara jättepopulärt , säger Alexander Persson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tornet bygger nya bostäder på Drottninghög

Nyligen tillträdde fastighetsbolaget Tornet den byggrätt som bolaget för cirka ett år sedan köpte av Helsingborgshem.

Robin Östberg

Kl.15:03, 22 maj, 2018

Tornet bygger nya bostäder på Drottninghög
Vy från Vasatorpsvägen, sett från ovan.

Drottninghög pågår sedan några år ett intensivt arbete med att utveckla stadsdelen. Helsingborgshem driver tillsammans med Helsingborgs stad, arbetet i projekt DrottningH. Försäljningen av byggrätten som ligger längs Vasatorpsvägen, är en pusselbit i detta arbete och nu har det blivit dags för Tornet att tillträda fastigheten

Tornet planerar att bygga fyra hus med 108 hyresrätter och två lokaler för affärsverksamheter. Det blir ettor och tvåor samt 10 treor och 8 fyror. Byggstarten är planerad till hösten.

– Att planera ett så här pass stort projekt tar lång tid. Det är alltid spännande och känns bra när arbetet går framåt så att vi lite längre fram får välkomna nya boende, säger Henrik Oretorp, projektchef på Tornet, i ett pressmeddelande.

Visionen för området är att Drottninghög ska få nya mötesplatser och fler moderna bostäder för olika målgrupper. Det handlar också om att skapa förutsättningar för aktörer inom näringslivet att kunna etablera sig och utvecklas där.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Charmig villa en av de mest klickade i Sverige

Den nyrenoverade villan på attraktiva "Käftaådra" var en av Hemnets mest klickade villor förra veckan.

Robin Östberg

Kl.20:54, 21 maj, 2018

Charmig villa en av de mest klickade i Sverige
Foto: Våningen och villa.

Den charmiga en och en halvplans-villan på Pålsjö Norra i Helsingborg har bara varit ute för försäljning i knappt en veckan men redan är den en av av de 15 mest klickade villorna på Hemnet i hela Sverige under förra veckan.

Vad är det då som skapat detta enorma intresse? Jo, här erbjuds ett charmigt och välskött hus på attraktiva ”Kräftådra”, med tillhörande lummig trädgårdstomt med flera olika uteplatser. De senaste åren har huset dessutom bland annat fått nytt tak, nya fönster och en ny fasad. På ovanvåningen kan du njuta av av ett helkaklat duschrum med takfönster, som renoverades 2002.

Lägg därtill en boarea på 130 kvadratmeter med 6 rum och 3 sovrum. Utgångspriset för denna pärla ligger på 3 995 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Turordning avgör bostadsförsäljningen i Ödåkra

Säljstarten av de 40 lägenheterna sker på Ikea i Helsingborg.

Robin Östberg

Kl.09:47, 16 maj, 2018

Turordning avgör bostadsförsäljningen i Ödåkra
Foto: BoKlok.

Lördagen den 26 maj startar försäljningen av Bokloks lägenheter i Ödåkra. Starten för försäljningen äger rum på Ikea i Helsingborg. Där kan alla intresserade lämna in en intresseanmälan och vid dagens slut dras en turordningslista som avgör vem som får välja lägenhet först.

Storleken på lägenheterna är mellan två till till fyra rum. Boendekostnaden kommer att bli omkring 4100 kronor i månaden för en tvåa.

– Det känns roligt att kunna erbjuda bostäder i ett lugnt område med vacker natur och lummiga skogar runt husknuten. Genom att förtillverka stora delar av våra hus i vår fabrik i Gullringen kan vi på väldigt kort tid få ett hus på plats och minimera vår negativa inverkan på miljön, säger Tom Lundquist, projektledare på BoKlok, i ett pressmeddelande.

Bokloks försäljningsfilosofi bygger på principen ”lika för alla” och bostäderna fördelas genom offentlig turordningsdragning.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng