GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen | Nyheter i Helsingborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen

Har du fått kryptiska sms från företag de senaste dagarna? Det här betyder de.

Matilda Larsson

Kl.16:37, 26 april, 2018

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen
Foto: Matilda Larsson.

Många svenskar har fått sms, mail och påminnelser från olika företag den senaste tiden som nämner GDPR och meddelar dig om att företaget kommer att ändra sina allmänna villkor snart.

Anledningen är att den 25 maj får alla EU-länder en ny dataskyddslag som kallas General Data Protection Regulation, GDPR, eller Dataskyddsförordningen på svenska.

Förordningen är gemensam för EU/EES, så de skillnader som finns mellan länderna i dag kommer att försvinna nästan helt.

Det innebär att samma spelregler kommer att gälla på den inre marknaden, vilket en fördel för företagen i Europa. En annan fördel är att du som individ blir bättre skyddad, enligt Visma.

Ett exempel på sms, här från Bredbandsbolaget.

Ett exempel på sms som skickas till privatpersoner, här från Bredbandsbolaget.

Våra intressen och uppgifter om oss är i dag en handelsvara på ett sätt som inte lagstiftarna förutsåg på 90-talet. Den nya dataskyddslagen tar hänsyn till den snabba teknikutvecklingen och kommer att ersätta den nuvarande lagstiftningen, Personuppgiftslagen, PuL, som trädde i kraft 1998.

Jämfört med PuL är det många regler som kommer att vara samma som förut, men medborgares rättigheter har förstärkts i den nya lagen. Det innebär till exempel att det blir lättare att ha kontroll över vilka av dina personuppgifter som företag har sparat, samt möjligheten att få dem borttagna.

Det kommer också att bli lättare att slippa direktreklam, eftersom det ska gå att neka företag, under vissa omständigheter, att sälja vidare dina personuppgifter.

Det ska också gå att bli ”glömd” av sökmotorer och liknande, men då krävs det att sökresultatet är oriktigt, irrelevant, eller överflödigt.

Samtidigt blir det hårdare krav på organisationer och företag. Om ett företag brister i sin behandling av personuppgifter kan de tvingas betala en så kallad administrativ sanktionsavgift på upp till 20 miljoner euro, eller fyra procent av deras globala omsättning. Den bedömningen gör i första hand tillsynsmyndigheten i varje land. I Sverige är det Datainspektionen, skriver idg.se.

Sverige har tidigare haft en förenkling av PuL. Har man behandlat personuppgifter i löpande text och enklare listor, har den hanteringen kunnat göras med stöd i missbruksregeln. Därför har det varit möjligt att hantera personuppgifter, så länge det inte är kränkande för någon. Den regeln försvinner helt med den nya lagen.

Fakta



De viktigaste nyheterna för enskilda medborgare:

  • När uppgifter behandlas med stöd av samtycke eller för att uppfylla ett avtal, ska den registrerade ha rätt att få ut de uppgifter man själv lämnat för att föra över dem till en annan tjänst, det kallas dataportabilitet.

  • Innan man planerar en ny personuppgiftsbehandling som innebär särskilda risker för de registrerade ska man göra en bedömning av vilka konsekvenser behandlingen kan få och vilka åtgärder som behövs för att minska riskerna (konsekvensbedömning).

  • Om det inträffar en säkerhetsincident, till exempel ett dataintrång eller en oavsiktlig förlust av uppgifter, måste man anmäla det till Datainspektionen inom 72 timmar. Man kan också behöva informera de registrerade (anmälan om personuppgiftsincident).

  • Vissa organisationer; myndigheter, de som behandlar känsliga uppgifter eller uppgifter som innebär en kartläggning av enskildas beteende måste utse en person i organisationen som har till särskild uppgift att bevaka dataskyddsfrågor, ett dataskyddsombud.

  • Datainspektionen kan komma att utdöma en sanktionsavgift för den som bryter mot förordningens regler. Avgiften ska bedömas utifrån hur allvarlig överträdelsen är, om det skett avsiktligt eller inte, vilka åtgärder man har vidtagit för att minska skadan, om man tjänat ekonomiskt på överträdelsen och andra försvårande eller förmildrande omständigheter.

  • I personuppgiftslagen finns en förenklad regel för behandling av personuppgifter i löpande text och enkla listor, missbruksregeln. Den innebär kort och gott att man får behandla uppgifter i vissa situationer så länge det inte är kränkande för någon. Den här regeln försvinnernär dataskyddsförordningen träder ikraft. Sådan behandling måste alltså följa förordningens regler.


Källa: Datainspektionen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bråk efter trafikincident i centrum

Två män hamnade i bråk i centrala Helsingborg.

Martin Persson

Kl.20:52, 24 maj, 2018

Bråk efter trafikincident i centrum
Foto: Mattias Nilsson

Vid 16-tiden i tisdags hamnade två män i verbalt bråk efter en trafikincident på Mellersta Stenbocksgatan i Helsingborg.

– Den ena bilen ska ha svängt in kraftigt framför den andra, som tvingades bromsa in och köra upp på en refug. Målsägaren blev irriterad och började hytta med näven, då ska den andra föraren ha skrikit fula ord och hotat att slå honom, säger Åsa Emanuelsson vid polisens ledningscentral.

Efter ett tag ska de båda männen ha lugnat ned sig, och det slutade vid verbala hot. Ingen blev skadad i samband med händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen agerade blixtsnabbt – grep två män

Polisen: "Det är härligt med skarpa ögon"

Martin Persson

Kl.19:55, 24 maj, 2018

Polisen agerade blixtsnabbt – grep två män
Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

I lördags stals en personbil från en idrottsanläggning på Hälsovägen i Helsingborg. Men vid 23.30-tiden på onsdagskvällen stod Helsingborgspolisen för en stark insats. En polispatrull lyckades hitta bilen, samt gripa två personer som nu misstänks för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

– Det är härligt med skarpa ögon. Poliskonstaplar registrerar omgivningen hela tiden, ser hur folk kör och beter sig. En patrull är väldigt skarp och strax före midnatt fick man syn på den här bilen, gjorde en slagning i systemet och såg att den var anmäld stulen, säger Åsa Emanuelsson vid Helsingborgspolisen.

Det var vid 15-tiden i lördags som bilägaren blev utsatt för stöld, när tjuvar hade tog sig in i ett omklädningsrum och bröt sig in i ett skåp.

– Där hade man plundrat skåpet, som innehöll nycklar till målsägarens personbil som stod parkerad utanför, säger Åsa Emanuelsson.

När polisen stoppade bilen kunde man gripa två män, båda i 20-årsåldern. Efter förhör släptes de på fri fot, men misstankarna kvarstår.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Sovrumskedja vill öppna nytt i Helsingborg

Butikskedjan siktar på en fördubbling av antalet butiker i Sverige.

Robin Östberg

Kl.17:44, 24 maj, 2018

EXTRA: Sovrumskedja vill öppna nytt i Helsingborg
Genrebild: Mostphotos.

Sedan tidigare har Sängjätten en butik på Ängeholmsvägen i Helsingborg. Men bolagets vd Jasper Sundh kan nu berätta att de tittar efter en ny lokal för ytterligare en butik i staden.

– Det beror lite på vad vad som erbjuds, men vi är vi intresserade av en öppning på Väla, säger han till till 24Helsingborg och fortsätter:

– Vi anser att det finns ett behov på marknaden för det vi erbjuder.

Butikskedjan har det senaste året vuxit snabbt. Den 1 juli kommer Sängjätten ha öppnat tio nya butiker i landet sedan årsskiftet. Till sajten Market uppger Jasper Sundh att ytterligare fem butiker ska öppna under andra halvan av 2018.

Då Sängjätten hade totalt 16 butiker i Sverige vid årskiftet skulle de kommande öppningarna innebära nästan en fördubbling av antalet butiker.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinnor i slagsmål om hundvalp

Två kvinnor i bråk – utdelades sparkar och slag.

Martin Persson

Kl.16:52, 24 maj, 2018

Kvinnor i slagsmål om hundvalp
Arkiv

Vid klockan 11.55 på onsdagsförmiddagen larmades polisen till en adress i Helsingborg med anledning av ett bråk mellan två kvinnor. De båda kvinnorna, som är bekanta med varandra sedan tidigare, hamnade i en hätsk konflikt om en hundvalp.

Den ena kvinnan ska ha gått hem till den andra för att hämta hundvalpen, som hon ansåg sig äga. Men då blev hon anklagad för stöld och bråk uppstod.

– Det blev tumult och någon form av handgemäng, där den ena personen ska ha utdelat slag och sparkar. Båda parterna skyller på varandra och det har inkommit två anmälningar, en anmälan och en motanmälan, säger Åsa Emanuelsson vid polisen.

Vem äger hunden?
– Det är oklart vem som är skyldig, om det är ett missförstånd eller vad som har hänt. Men den ena kvinnan har gått hem till den andra för att hämta en hundvalp, och då har det blivit ett bråk i samband med detta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordmånga svenskar köper bostad i Spanien

Här är platserna flest svenskar flyttar till.

Matilda Larsson

Kl.16:29, 24 maj, 2018

Rekordmånga svenskar köper bostad i Spanien
Foto: Fastighetsbyrån.

Fler och fler svenskar köper bostad i Spanien.

Enligt nya siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten genomfördes 128 990 bostadsaffärer i Spanien under första kvartalet 2018.

Det är över 13 procent högre än för ett år sedan.

Antal bostadsköp av svenskar var drygt 1 100 stycken under kvartalet vilket är högsta kvartalsvolymen någonsin.

Fortfarande är det dock flest britter som står för bostadsköpen i Spanien, följt av Tyskland, Frankrike, och Belgien. Svensk efterfrågan är femte största och har nått nya rekordnivåer i år.

– Svenskarnas intresse för bostadsköp i Spanien är fortsatt mycket stort. Givet en svagare kronkurs under en längre period kunde man ha förväntat sig en viss avmattning. I våra egna siffror att det dock först i mitten av mars och under april, när euron relativt kronan steg förbi 10,20 SEK, som vi kan se en viss avvaktan hos den svenska kunden, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland.

En tredjedel av bostadsköpen sker i Madrid och Barcelona och nästa tredjedel i Valenciaregionen och Andalusien. De sistnämnda utgörs till stora delar av Costa Blanca och Costa del Sol där den utländska efterfrågan är betydande.

– Under första kvartalet utgör utländsk efterfrågan drygt 40 procent på Costa Blanca och Teneriffa och drygt 30 procent på Mallorca och Costa del Sol och är därmed en stark motor på den spanska bostadsmarknaden. Rent konkret ser vi det inte minst på antalet nyöppnade mäklarbyråer. Marknaden växer men konkurrensen hårdnar samtidigt vilket är bra för konsumenten, säger Daniel Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng