Dystra våldsstatistiken i Helsingborg: ”Ser allvarligt på utvecklingen” | Nyheter i Helsingborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Dystra våldsstatistiken i Helsingborg: ”Ser allvarligt på utvecklingen”

Helsingborg har flest antal våldsbrott av alla skånska kommuner.

Johan Nordström

Kl.20:35, 16 april, 2018

Dystra våldsstatistiken i Helsingborg: ”Ser allvarligt på utvecklingen”
Foto: Arkiv

Under fredagen släppte Nyhetsbyrån Siren en sammanställning om hur många våldsbrott som görs per 100 000 invånare i alla de skånska kommunerna. Helsingborg är allra värst och nu kommenterar Christian Orsing som är ordförande i beredningen för tryggare Helsingborg de nya siffrorna:

– Vi har ännu inte sett dessa siffrorna men vi ser naturligtvis allvarligt på utvecklingen. Vi kan konstatera att samma utveckling sker i de flesta större städer och den senaste tiden har vi märkt en eskalering av våldsbrott, främst mellan kriminella individer. Tryggheten är vår mest prioriterade fråga, man ska kunna känna sig trygg i Helsingborg oavsett var och när man vistas i staden, säger han.

Statistiken byggerBrottsförebyggande rådets statistik kring antalet anmälda brott gällande mord, försök till mord, dråp, misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, grov kvinnofridskränkning, olaga förföljelse, våld mot tjänsteman, rån och grovt rån.

Observera att statistiken inte visar hur många brott som gjorts per kommun, utan hur många brott som görs i förhållande till kommunens invånarantal. Med andra ord, hur många brott som skulle ha gjorts om alla skånska kommuner hade 100 000 invånare.

– Polisen är en av de viktigaste delarna i trygghetsarbetet och där behövs det nationella åtgärder för att myndigheten ska kunna klara av sitt uppdrag att upprätthålla lag och ordning. Lokalt så för staden en löpande dialog med polismyndigheten om att Helsingborg ska ha mer resurser i takt med att staden växer. Vi är beredda att sätta in samtliga av stadens resurser i arbetet för att öka tryggheten, säger Orsing.

I sammanställningen hamnar Helsingborg överst på listan, följt av Landskrona och Örkelljunga. Minst våldsbrott i förhållande storlek sker i Vellinge, Lomma och Staffanstorp.

FaktaHär sker flest våldsbrott i Skåne (Per 100 000 invånare):

Helsingborg 1548

Landskrona 1544

Örkelljunga 1533

Malmö 1416

Bjuv 1413

Perstorp 1322

Burlöv 1250

Åstorp 1219

Hörby 1170

Tomelilla 1103

Kristianstad 1064

Östra Göinge 1013

Hässleholm 1004

Båstad 980

Eslöv 978

Klippan 974

Skurup 965

Höör 935

Ängelholm 926

Svalöv 920

Osby 895

Trelleborg 892

Sjöbo 886

Ystad 821

Bromölla 811

Lund 809

Simrishamn 723

Kävlinge 720

Höganäs 634

Svedala 617

Staffanstorp 550

Lomma 420

Vellinge 400

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Saknade bostad – stal 300 000 kronor

Lurade sin gamla mamma – på hundratusentals kronor.

Martin Persson

Kl.07:07, 20 april, 2018

Saknade bostad – stal 300 000 kronor
Montage. Foto: Pixabay/Riksbanken

Två personer, en man och en kvinna, i 45-årsåldern saknade bostad – då vände sig kvinnan till sin mamma, användes hennes bankdosa och kod för att föra över 300 000 kronor till sitt konto. Nu döms både mannen och kvinnan, som är ett par, för grovt bedrägeri.

Paret har erkänt att de förde över beloppet till mannens konto – och att de sedan förbrukade en större del av summan. Därför har de erbjudit att betala tillbaka beloppet som finns kvar på deras konto – cirka 40 000 kronor.

Kvinnans dotter har förnekat brott, och menar att det var en gåva från hennes mamma. Men mamman förnekar detta. Flera vittnen berättar även att mamman är äldre och i behov av hjälp med bankdosan för att genomföra betalningar eller överföringar.

”Det kan vidare konstateras att de första uttagen och överföringarna från NN konto gjordes inom en halvtimme sedan överföringen gjorts. Det talar med styrka för att NN visste om att det kommit in pengar på kontot. NN och NN sätt att snabbt förbruka pengarna talar också i viss mån för att de visste att det var pengar som inte tillhörde dem och som de kanske inte skulle få behålla”, skriver tingsrätten.

Nu döms kvinnan och mannen för grovt bedrägeri och de ska betala tillbaka 300 000 kronor plus ränta. Mannen döms till ett års fängelse, eftersom han även döms för överträdelse av kontaktförbud, medan kvinnan döms till skyddstillsyn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flicka förföljdes av flera okända män

12-åriga flicka skulle gå hem från skolan – då blev hon ofredad av flera män.

Martin Persson

Kl.21:32, 19 april, 2018

Flicka förföljdes av flera okända män
OBS! Bilden har inget med artikeln att göra. Montage. Genrefoto: Pixabay

En 12-årig flicka blev på onsdagseftermiddag förföljd av flera okända när hon var på väg hem från skolan. När flickan passerade en busshållsplats på Mellersta Stenbocksgatan började männen skrika efter henne.

– De här männen ropade och följde sedan efter henne. Flickan blev skräckslagen och började springa. Hon sprang in till sin mammas arbetsplats, så det hände inget mer. Men det är obehagligt nog, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

Flickans mamma ringde polisen och berättade om händelsen, som rubriceras som ofredande. Polisen har ingen misstänkt för brottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misshandlad i Kattarp – fördes till sjukhus

Polis larmades till bråk – en gripen misstänkt för flera brott.

Martin Persson

Kl.17:18, 19 april, 2018

Man misshandlad i Kattarp – fördes till sjukhus
Foto: Bildbyrån

Vid klockan 15.36 på onsdagen ska en 20-årig man blivit misshandlad av en annan man i Kattarp. En polispatrull beordrades till platsen och kunde gripa en man i 55-årsåldern som nu misstänks för misshandel och olaga hot.

– Han ska ha slagit, sparkat och knivhotat den andra mannen. Det är inte så att han ska ha försökt skada med kniven, utan han har använt den för att hota den andra mannen. Målsägande klagade på smärta och vi tillkallade en ambulans, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

20-åringen fick föras med ambulans till sjukhus för kontroll. Orsaken till bråket är okänt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera olyckor i Helsingborg – på kort tid

Både på E6 och E4 har olyckor inträffat.

Filip Edvardsson

Kl.16:33, 19 april, 2018

Flera olyckor i Helsingborg – på kort tid
Foto: Bildbyrån

Vid 16.19 på torsdagen kom det in ett larm om en trafikolycka på E6:an vid södra avfarten mot Helsingborg i höjd med Gantofta. Det handlar om en singelolycka där föraren ska ha kört av vägen.

Polis kom kort därpå till platsen och hjälpte föraren ut ur fordonet. Personen klarade sig utan allvarligare skador. Dock behöver bilen bärgas bort från platsen.

LÄS MER: Man död i arbetsplatsolycka

Detta gör att vägen kommer vara avstängd fram till 17.45.

Strax därefter, vid 16.30, kom ett larm om en olycka på Malmöleden i höjd med Ättekulla. Det ska också röra sig om en singelolycka där en bil kört in i mitträcket. En person fick föras till sjukhus med ambulans efter krocken.

Tidigare på eftermiddagen kolliderade en lastbil med en person. Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man död i arbetsplatsolycka

(Uppdaterad 06.37) Mannen ska ha blivit fastklämd mellan en lastbrygga och en lastbil.

Mia Martelleur

Kl.15:36, 19 april, 2018

Man död i arbetsplatsolycka
Foto: Pär Olert, Bildbyrån.

Strax innan klockan 15.30 på torsdagen inträffade en olycka vid ett företag på MineralgatanRäddningstjänst och ambulans skickades till platsen och en person fick föras till sjukhus efter olyckan. Enligt räddningstjänsten blev personen fastklämd mellan en lastbrygga och en lastbil.

Polisen har också varit på plats och händelsen utreds som en arbetsplatsolycka.

Senare under torsdagskvällen meddelade polisen att den skadade personen, en man i 60-årsåldern, omkommit vid olyckan. Tekniker arbetade under kvällen på platsen för att försöka kartlägga vad det var som hade hänt.

Enligt polisen ska det ha funnits en övervakningskamera på platsen som kan ha fångat händelsen på bild.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng