FMF: Högsäsong på bostadsmarknaden | Nyheter i Helsingborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

FMF: Högsäsong på bostadsmarknaden

Två av fem mäklare tror på en prisuppgång den kommande tremånadersperioden.

Matilda Larsson

Kl.10:14, 12 april, 2018

FMF: Högsäsong på bostadsmarknaden
Foto: Matilda Larsson.

Inte sedan i början av september 2017 har så många mäklare spått en prisuppgång som under de senaste fyra veckorna.

Det visar den mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, FMF. Det råder högsäsong på bostadsmarknaden och budgivningarna har tagit fart.

Resultatet från de fyra senaste veckorna visar att två av fem, 39 procent, av mäklarna tror på en prisuppgång den kommande tremånadersperioden. Endast en av fem tror på prisnedgång vilket är en minskning med nio procentenheter jämfört med förra månaden. Två av fem tror på stillastående priser.

Efter en längre nedgång av Valueguards marknadsindikator hösten 2017, steg indikatorn igen under de sista veckorna av 2017 och de första veckorna 2018.

– Våren är här och är en tid då många vill sälja sina bostäder. Mäklarna upplever att budgivningarna har tagit fart och att det säljs många bostäder. Att mäklarna tror på en prisuppgång hänger troligen ihop med högsäsongen i kombination med att köpare och säljare återigen har hittat varandra på de marknader som de senaste månaderna varit osäkra. Vi ser också ett lägre utbud av bostadsrätter än vanligtvis för årstiden vilket spås dra upp priserna, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klicktoppen: Kommunens mest klickade bostäder

24Helsingborg presenterar som vanligt topp fem-listan över de mest klickade bostäderna på Hemnet under den gångna veckan.

Johan Nordström

Kl.19:49, 22 april, 2018

Klicktoppen: Kommunens mest klickade bostäder
Foto: Montage.

24706530

1. Skepparegatan 8, Råå, Helsingborg: 4 995 000 kronor.

På pittoreska Råå finner vi detta gedigna gathus med utsikt över sundet & Danmark. Kvalitativa sällskapsytor där bostadens äldre charm har bevarats med representativ eldstad. Se hela annonsen för veckans vinnare här!

norra-vallakravagen-97_nxq5rv

2. Norra Vallåkravägen 97, Vallåkra, Helsingborg: 3 795 000 kronor.

På alldeles underbart vackert läge i Vallåkras dalgång ligger detta möjligheternas boende. Här finns en separat byggnad med verkstad och kontor samt en lägenhet med tre sovrum. Stora hästhagar med vindskjul samt ett härligt uterum. Kika in objektet här.

24809535

3. Jönköpingsgatan 82, Husensjö, Helsingborg: 3 500 000 kronor.

Med trädgård i västerläge finns denna 1 1/2-plansvilla med källare och vidbyggt garage. Ovanplan byggdes 2000 och här ligger vattenburen golvvärme. Tre fina sovrum på ovanplan och kamin på entréplan. Perfekt för barnfamiljen nära skola. Kolla in huset här.

mdiynnwwmdawmjqwnzk1nnw5ng

4. Juligatan 5, Helsingborg, Helsingborg: 2 795 000 kronor.

Huset på 147 kvm erbjuder ett generöst delbart vardagsrum med parkettgolv, 3 sovrum, badrum, gästwc, kök med matplats samt grovkök. Här finns en lättskött trädgård med egen uppställningsplats på tomten, ett garage samt ett mysigt uterum. Läs mer här.

cbild4e8j6qoucaq7psju

5.Norra Kustvägen 2, Hittarp, Helsingborg: 10 475 000 kronor.

Utsikten över sundet är vidsträckt och obruten och vågornas konturer syns tydligt från huset som renoverats genomgripande. Inredd boyta är ca 240 m². Se hela annonsen här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är sakerna vi vill ska bli billigare i bostaden

Samtidigt kan svenskarna tänka sig att betala mer för solceller och gym hemma.

Matilda Larsson

Kl.16:03, 20 april, 2018

Här är sakerna vi vill ska bli billigare i bostaden
Foto: Pixabay, Pxhere.

Svenskarna blir allt mer medvetna när det kommer till såväl hälsa som hållbarhet, något som även visar sig när det kommer till vårt boende.

I en ny rapport från Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, visar det nämligen sig att gym och solceller toppar listan över vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för.

Gfk Norm har gjort en undersökning där 1 000 bostadsrättsägare gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt, hållbarhet- och framtidsperspektiv.

Rapporten visar bland annat att gym och solceller toppar listan för vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för. Andra populära val är garage, övervakningskameror och låsta grindar för att hålla ovälkomna besökare borta.

Svenskarna vill dock samtidigt att vissa saker ska bli billigare hemma. Främst vill vi att värme och vatten ska bli billigare, följt av uthyrningen av gemensamma utrymmen och el. Det uppger var tredje svarande.

– Det är viktigt att styrelsen gör en noggrann behovsanalys när det kommer till vilka inköp som ska göras till föreningen. Det är också viktigt att de grundar sig i samtliga medlemmars intresse. Genom att investera i exempelvis solceller, gym eller elbilsladdning kan man få en attraktivare förening och därigenom öka värdet på hela fastigheten, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.

När det kommer till vad de unga vuxna mellan 18 och 30 år kan tänka sig att betala en högre månadsavgift för, toppar gym och pool listan. Det uppger var tredje. Garage och parkeringsplats är också populära val, vilket närmare var fjärde ung bostadsrättsägare uppger.

Det är bostadsrättsägare beredda att betala en högre avgift för:
1. Solceller 18 %
2. Gym 18%
3. Garage/parkeringsplatser 17 %
4. Övervakningskameror 17 %
5. Låsta grindar som håller ovälkomna gäster utanför 16 %

Det vill bostadsrättsägare ska bli billigare:
1. Värme och vatten 32%
2. Uthyrning av gemensamma utrymmen 30%
3. El 27%
4. Förvaltningsfrågor 26%
5. Sopsortering 23%
6. TV och internet 20%
7. Städning 15%
8. Försäljning av gemensamma utrymmen 10%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäklarnas nya trick för att styla din bostad

"Gör det lättare för spekulanter att visualisera potentialen i en bostad."

Matilda Larsson

Kl.15:19, 20 april, 2018

4 bilder
 • Originalbild på ett vardagsrum. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Originalbild på ett vardagsrum. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 1. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 1. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 2. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 2. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 3. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 3. Pressbild: Fastighetsbyrån.

Relativt många som ska sälja sin bostad väljer att anlita en stylist för att inreda bostaden inför en försäljning.

Vissa upplever dock en osäkerhet om investeringen som en home styling innebär är lönsam, enligt Fastighetsbyrån. Nu finns därför ett nytt, enklare alternativ som kallas digital styling. Utifrån originalfoton av bostaden tas nya stylade bilder fram med annan inredning och andra materialval.

– Generellt så tycker våra mäklare att home styling fungerar, framförallt för att det gör det lättare för spekulanter att visualisera potentialen i en bostad. Ibland kan det dock vara svårt att avgöra om en styling kommer att vara lönsamt och då kan den här digitala varianten vara ett bra alternativ, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

För att testa det nya konceptet så har Fastighetsbyrån stylat en bostad med renoveringsbehov i tre olika stilar. Spekulanterna kan se originalbilder på bostaden samt vissa bilder stylade i skandinavisk, industriell och kolonial stil.

– Jag tycker att det här är ett bra exempel på en bostad där spekulanter kan behöva hjälp för att se potentialen. De stylade bilderna ger verkligen en helt annan känsla och de olika stilarna ger även inspiration till olika sätt att inreda och renovera. Vi hoppas att det här kan vara positivt och underlätta för både säljare och spekulanter, säger Johan Vesterberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byggstart: Här byggs snart 108 nya lägenheter

Helsingborgs stads satsning tillsammans med Helsingborgshem går framåt.

Matilda Larsson

Kl.16:40, 19 april, 2018

Byggstart: Här byggs snart 108 nya lägenheter
Skärmdump: Google Maps. Illustration: Tornet.

I dag tillträder fastighetsbolaget Tornet den byggrätt som bolaget för cirka ett år sedan köpte av Helsingborgshem.

Totalt är det 108 hyresrätter som ska byggas på Drottninghög till hösten. 

LÄS MER: Så blir Drottninghögs nya centrum

Sedan flera år tillbaka pågår ett arbete för att utveckla stadsdelen. Helsingborgshem och Helsingborgs stad driver tillsammans projektet DrottningH och man räknar med att stadsomvandlingsprojektet kommer att pågå under minst 20 års tid.

Fyra hus med 108 hyresrätter och två lokaler för affärsverksamhet planerar man att bygga. Det blir framförallt ettor och tvåor, samt tio stycken treor och åtta fyrarumslägenheter.

– Att planera ett så här pass stort projekt tar lång tid. Det är alltid spännande och känns bra när arbetet går framåt så att vi lite längre fram får välkomna nya boende, säger Henrik Oretorp, projektchef på Tornet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Helsingborgs bästa mäklare

Topp fem över de mäklare som har blivit mest rekommenderade hittills i år.

Matilda Larsson

Kl.15:04, 19 april, 2018

LISTA: Här är Helsingborgs bästa mäklare
Foto: Pixabay.

Många använder sig av rekommendationer för att ta reda på vad andra tyckt om en tjänst.

Sajten Hittamäklare har ett rekommendationssystem där man kan se vilka mäklare som har fått flest rekommendationer av tidigare kunder. De nuvarande siffrorna gäller för det första kvartalet 2018.

– För den som ska sälja sin bostad kan rekommendationer hjälpa till att känna sig tryggare med valet av mäklare. En rekommendation från tidigare säljare blir lite som en kvalitetsstämpel, ett kvitto på att mäklaren presterat bra tidigare, säger Alexandra Eldin, marknadsansvarig på Hittamäklare.

Här är de mest rekommenderade mäklarna i Helsingborgs kommun:

1. Omar Akkache, 3etage

2. Linda Gasslander, MOHV

3. Kent Malmström, Bjurfors

4. Torres Nasir, Fastighetsbyrån

5. Niklas Friberg, Mäklarbyrån

Källa: Hittamäklare.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng