TV: Kostskola – så äter du rätt under påsken | Nyheter i Helsingborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Kostskola – så äter du rätt under påsken

24Sveriges skribent Emelie Elmes går igenom grunderna till en välbalanserad kost.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:49, 30 mars, 2018

Det pratas mycket om vad vi ska äta och inte. Det går trender i olika dieter och det finns oändligt många varianterna att välja på.

Jag tänker så här. Kroppen behöver bra mat för att fungera optimalt. Hjärnan behöver bränsle för att tänka och för att kunna lära sig nya saker. Ge kroppen bra energi för att den är värd det. Se till att nyttig mat och god mat blir samma sak genom att spendera tid i köket.

LÄS MER: TV: Gymskola – häng med i gymsnacket

Så här lagom till chokladäggen och påskmaten så tänkte jag lära dig några grunder inom kost och näring!

Lär dig hur koppen fungerar och vad den behöver och du har kommit en lång bit på vägen.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Kolhydrater – samlingsnamn för stärkelser, socker och kostfibrer

Glykemiskt index (GI) – ett sätt att mäta hur ett livsmedel påverkar blodsockernivån

Insulin – ett hormon som tillverkas i bukspottskörteln. Detta utsöndras som ett svar på förhöjda nivåer av glukos (socker) i blodet

Långsamma kolhydrater (kolhydrater med lågt GI) – tas upp långsamt i kroppen.

Då glukoshalten stiger långsamt kommer insulinet slås på i ett lugnare tempo och blodsockret hålls på en jämn nivå (se exempel på film)

Snabba kolhydrater (kolhydrater med högt GI) – tas upp snabbt i kroppen, glukoshalten ökar vilket medför att kroppen slår på insulin. Cellerna tar upp glukos och lagrar socker i cellerna vilket leder till att blodsockret sänks. (se exempel på film)

Fett – energigivande näringsämne som bland annat lagrar energi. Fett brukar delas upp i enkelomättat/fleromättat och mättat fett. (se exempel på film)

Proteiner – kroppens byggstenar, bygger upp och reparerar muskelmassa, celler och vävnader. (se exempel på film)

Fibrer – kolhydrater som inte kan brytas ner (spjälkas). De når alltså tjocktarmen utan att avge energi. Bra för bl.a. tarmarnas funktion, motverkar infektioner och ökar mättnadskänsla. (se exempel på film)

Vitaminer – organiska, livsviktiga näringsämnen som måste tillföras via födan.

Basalomsättning – uttryck för hur mycket energi du gör av med i vila

Aminosyror – beståndsdelar som bygger upp proteinerna i kroppen

Essentiella aminosyror – aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv, dessa är livsviktiga att få i sig

Negativ energibalans – när energiförbrukningen är högre än energiintaget

Positiv energibalans – när energiförbrukningen är lägre än energiintaget

Slutligen. Var inte för hård mot dig själv. Äter du 35 mål i veckan och 3 av dem målen blir mindre bra är det inte hela världen. Är det däremot 20 måltider som inte blir bra behöver du kanske tänka om?

Det är rutinerna som är viktiga och inte undantagen. Ät gott och ta hand om dig själv och din kropp. Det går att göra båda!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så påverkas du av vägarbetets slutettap på Järnvägsgatan

Asfalteringen startar natten mot fredag 27 april.

Johan Nordström

Kl.21:57, 26 april, 2018

Så påverkas du av vägarbetets slutettap på Järnvägsgatan
Foto: Johan Nordström

Ombyggnaden av den första etappen mellan Drottninggatan och Järnvägsgatan är sedan början av 2018 i princip klar. Det enda som återstår är att lägga ny asfalt.

På grund av det kalla vädret i början på våren har man ännu inte kunnat genomföra asfalteringen på grund av att asfaltering kräver varmare väder.

i samband med asfaltering kommer det att sättas ut fler bänkar och skräpkorgar. Vissa delar av arbetet kommer göras nattetid och arbetet kommer starta vid Trädgårdsgatan natten mot fredag. Arbetet sker i etapper och beräknas vara helt klart i slutet av maj.

Så påverkas trafikanter, verksamheter och boende:

  • Vi asfalterar Järnvägsgatan mellan Trädgårdsgatan och Stortorget. Under hela arbetet är ett körfält öppet i vardera riktningen. Arbetet sker i etapper och när vi arbetar på den ena sidan av gatan leds trafiken över i den andra.
  • Från onsdag 2 maj flyttas busshållplatserna vid Helsingborg C/Knutpunkten tillfälligt, både för den som ska norrut och den som ska söderut. Skyltar hjälper resenärerna att hitta rätt. Ordinarie busshållplatser öppnar igen fredag 25 maj.
  • Vissa delar av arbetet utför vi nattetid, bland annat när vi fräser bort den gamla asfalten. Det gör vi för att framkomligheten ska begränsas så lite som möjligt, men arbetet hörs och riskerar att störa dem som bor i närheten. Vi fräser till exempel på Trädgårdsgatan och rondellen vid infarten vid busstorget vid Knutpunkten natten mot fredag 27 april respektive natten mot onsdag 2 maj.
  • Vi asfalterar övergångsställen nattetid. Övergångsställena är då stängda för att gående inte ska gå i asfaltklister eller nylagd asfalt och för att de inte ska komma för nära arbetsfordon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polis stationär plats på Drottninghög: ”Alla ska vara trygga”

Den stora insatsen på tisdagsmorgonen var startskottet på något större och mer långsiktigt.

Johan Nordström

Kl.20:56, 26 april, 2018

Polis stationär plats på Drottninghög: ”Alla ska vara trygga”
Foto: Bildbyrån

Sedan polisen gjorde en stor narkotikaräd på Drottninghög i tisdags har det funnits polis på plats i området. En förändring som de boende i området får vänja sig vid, då polisen nu ska vara stationär på Drottninghög.

– Vi ska skapa utrymme för andra att växa människor att växa i sin roller och att alla ska vara trygga. Alla ska vara så pass trygga att de kan säga till de som beter sig fel i området, säger polisen Jonas Berg, som leder insatsen på Drottninghög och fortsätter:

– Man måste våga säga ifrån men det kommer ta många år.

10 personer greps i samband med tillslaget och nu meddelar polisen som leder insatsen att det är slut med hur det varit på Drottninghög.

–Vi har tagit bort en del av de som gör andra otrygga. Det jag kan säga är att vi kommer gå in massivt med många poliser. Man ska inte kunna langa narkotika öppet längre, säger Jonas Berg.

Polisen i nordvästra Skåne har som sagt meddelat att man kommer ha poliser på plats minst fram till sommarens slut. Även polisens husbil och personal arbetande för Helsingborgs stad kommer finnas i området.

– Tilliten är superviktig för att samhället ska fungera. Folk ska kunna lita på oss och visa att vi gör resultat som vi gjorde i tisdags, säger han.

Hur har er närvaro bemötts de första dygnen?
– Jag hörde från tjänstemän hos kommunen som varit inne som hos någon av butikerna på Drottninghög och berättat vad polisen gjort. Då hade personalen applåderat. De märker vad vi har gjort och vi har visat att vi kan, avslutar Jonas Berg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Nioåring slagen och rånad

Två pojkar i tolvårsåldern ska ha gett sig på honom.

Mia Martelleur

Kl.19:54, 26 april, 2018

EXTRA: Nioåring slagen och rånad
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN:

Vid 17.00 på torsdagen larmades polisen om att en nioårig pojke utsatts för rån. Det var på Södergatan som två andra pojkar ska ha slagit pojken och tvingat honom att lämna ifrån sig sin mobil och hörlurar. Enligt pojkens uppgifter till polisen ska rånarna vara i tolvårsåldern.

Efter rånet tog sig pojken till sina föräldrars arbetsplats och därifrån kontaktades polisen som åkte till platsen för att samla information.

Pojken har i nuläget inte behövt sjukvård men uppgav till polisen att han har lite ont efter slagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Populärt fikabröd återkallas

Kan innebära risk för allergiker.

Mia Martelleur

Kl.19:13, 26 april, 2018

EXTRA: Populärt fikabröd återkallas
Montage: Nils Jakobsson, Bildbyrån / Wikimedia commons.

Ica återkallar flera olika fikabröd då det finns riska att de kan innehålla spår av ägg, vilket inte är deklarerat. Det är Ica punchrulle, 210 gram, Ica chokladboll 240 gram, samt Ica arraksboll som återkallas.

Återkallelsen berör endast ICA punchrulle med bäst före-datum 09082018 och 10082018, ICA Chokladboll med bäst före-datum  10082018 och 11082018 samt ICA Arraksboll med bäst före-datum  11082018.

Produkterna stoppas i kassan och är inte möjliga att köpa.

”ICA beklagar det inträffade och uppmanar kunder som har köpt den berörda produkten att lämna tillbaka produkten till den ICA-butik där den köptes”, skriver Ica i ett pressmeddelande.

Det går även att reklamera via Icas hemsida eller kontakta kundtjänst.

Foto: Pressbild, Ica Återkallad

Foto: Pressbild, Ica

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Helsingborg bjuder in till ”danska dagar”

27-28 april ordnar Helsingborg city med festligheter i staden.

Johan Nordström

Kl.18:28, 26 april, 2018

Helsingborg bjuder in till ”danska dagar”
Foto: Arkiv

På fredag den 27 april är det den ”store bededag” i Danmark.

Helsingborg City vill tillsammans med Kullagatans ekonomiska förening bjuda in danskarna att fira helgdagen i Helsingborg.

 Butikerna i staden kommer att flagga danskt och blåser upp ballonger för att välkomna danskarna till Sverige.

– Vi brukar välkomna danskarna till Sverige i samband med deras helgdagar genom att arrangera de Danska dagarna. I år har vi tagit fram pins till butikspersonalen och köpt in flaggor till entréerna vid Kullagatan, säger Jan Mark som är ordförande i Kullagatans ekonomiska förening.

Under fredagen blir det bland annat musik med Helsingborgs Drumcorps och Marimbabandet som spelar mellan kl. 16:00-17:00 i city.

– Vi märker av en ökning av antal danskar i city, framförallt nu när den danska kursen är så stark. Danskarna får verkligen valuta för pengarna i Sverige, säger Hanna Candell, VD för Helsingborg City.

De Danska dagar är ett initiativ från fastighetsägarna på södra delen av Kullagatan. Helsingborg City utför evenemanget på uppdrag av den ekonomiska föreningen men vill förstärka evenemanget och uppmuntrar alla verksamheter i stan att göra något litet extra på fredag och lördag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng