Fjärde deltävlingen avklarad i Melodifestivalen

Här är de som gick vidare i Melodifestivalens fjärde deltävling som hölls i Örnsköldsvik.

Michaela Ekström

Kl.21:24, 24 februari, 2018

Fjärde deltävlingen avklarad i Melodifestivalen
Foto: Janne Danielsson/SVT

Den fjärde och sista deltävligen i Melodifestivalen gick under lördagen av stapeln i Örnsköldsvik.

Nu är det klart att det blir Mariette och Rolandz som gick vidare till finalen. De gör alltså sällskap med John LundvikBenjamin Ingrosso, Samir & Viktor, Martin Almgren, Jessica Andersson och LIAMOO i finalen i Stockholm den 10 mars.

Till andra chansen, som hålls i Kristianstad den 3 mars, gick Olivia Eliasson och Felix Sandman. De kommer att möta RenaidaSigrid BernssonMimi Werner, Mendez, Moncho och Margaret. 

Tävlande i kvällens mello var debutanterna Emmi ChristenssonElias Abbas, och Olivia Eliasson. Debuterade gjorde även dansbandet Rolandz med Robert Gustafssons karaktär Roland Järverup i spetsen.

Resterande två tävlande i Mellons fjärde deltävling, Mariette och Felix Sandman, Felicia Olsson har samtliga varit med i tävlingen förut. Den förstnämnda har varit med två gånger tidigare och har då slutat på tredje- och fjärdeplats i finalen. Felix Sandman tävlade förra året med bandet FO&O och Felicia Olsson var med 2013 med låten Make Me No 1.

FaktaDe tävlade i deltävling 4, Örnsköldsvik:

1. Emmi Christensson – Icarus
Låtskrivare: Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund, Sara Biglert

2. Elias Abbas – Mitt paradis
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Hamed “K-One” Pirouzpanah, Sami Rekik

3. Felicia Olsson – Break That Chain Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström, Henrik Wikström, Joy Deb

4. Rolandz – Fuldans
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Robert Gustafsson

5. Olivia Eliasson – Never Learn
Låtskrivare: Anton Ewald, Jonas Wallin, Astrid S

6. FELIX SANDMAN – Every Single Day
Låtskrivare: SANDMAN, Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James Nornes, Jake Torrey

7. Mariette – For You
Låtskrivare: Jörgen Elofsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succérestaurangens systerkrog slog upp dörrarna

Idag öppnade den nya restaurangen på Rya golfklubb.

Johan Nordström

Kl.18:58, 19 mars, 2018

Succérestaurangens systerkrog slog upp dörrarna
Foto: Johan Nordström

Det är restaurang KOL & cocktails som under måndagen slog upp dörrarna till sin första systerkrog, Restaurang Rya. Den nya restaurangen är fristående från KOL-restaurangerna i Malmö och Helsingborg men har samma ägarkonstellation.

– Vi fick frågan och när de berättade vad de ville att restaurangen skulle bidra till anläggningen blev erbjudandet intressantare än vad det var från början, delägaren Michael Fogelqvist.

Restaurangen ligger ute på magiskt vackra Rya golfklubb men det är inte enbart golfspelande personer som restaurangen vill locka.

– Jag vill skapa en familjär känsla och att alla ska känna sig välkomna. Även ickegolfare, säger Ulrika Åberg.

Det är Ulrika Åberg som är ”krögarinna” på Restaurang Rya och tillsammans Niklas Thornblad och Robert Elmgren kommer de att driva restaurangen.

– Folket vet vad KOL är och vad det är för mat. Jag tror att det kommer bli jättebra om vi marknadsför det på rätt sätt, säger hon.

Åberg kommer närmast från Sundsbussarna inne i Helsingborg och när hon fick frågan om att driva restaurangen var valet självklart.

– Jag har alltid sagt att jag inte kommer byta bort havet mot någonting om det inte är mot något ännu bättre. Havet ger mig en trygghetskänsla, säger hon.

11.30 på måndagen var det så öppning av restaurangen och redan 11.15 trillade den första gästen in för att få sig en titt och en smakbit av den nya metropolen på Rya golfklubb.

Under lunchen fortsatte sedan folket att strömma in, både golfare och ickegolfare var nyfikna på det nya konceptet.

– Man ska känna att man är på en anrik golfklubb men sen ska man kunna komma hit till restaurangen utan att vara golfare. Det är en svår balans gång men det gäller att kombinera golfen med den unika miljön, säger Michael Fogelqvist.

Restaurang Rya har omkring 90 sittplatser och förutom lunchserveringen kommer de att erbjuda sina lokaler till diverse feständamål som bröllop och dop men även till konferenser.

– Vi har redan några fester och konferenser bokade så det är roligt, säger Ulrika Åberg.

Trots att restaurangen officiellt redan är öppen väntar det på lördag ett öppningsevent tillsammans med golfklubben.

– Först på morgonen blir det en golftävling för medlemmarna och då fixar vi frukost och lunch. Sedan är det en tävling på eftermiddagen då har vi bjudit in folk vi känner och då fixar vi lunch till dem med, säger delägaren och fortsätter:

– Sen efter den andra golftävlingen blir det ”aftergolf” med mat, bar och DJ, avslutar Michael Fogelqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kulturprofilen om 25-årsjubileet och minnena: ”Fattar inte hur jag hunnit med allt”

Folkkära kulturprofilen minns tillbaka på alla åren på Fredriksdal.

Johan Nordström

Kl.19:52, 17 mars, 2018

Kulturprofilen om 25-årsjubileet och minnena: ”Fattar inte hur jag hunnit med allt”
Foto: Pressbild

Hon är precis presenterad som regissör för musikalen ”Annie” i Malmö. Ett uppdrag som hon så gärna vill göra att hon har tagit helt ledigt från övriga uppdrag, däribland jubileumsföreställningen på Fredriksdalsteatern.

– Jag fick frågan för några år sedan om jag ville vara med och spela i den igen men då sa jag nej. När frågan kom om att regissera istället kändes det jättekul, säger Eva Rydberg.

Samtidigt som hon ska regissera en stor succémusikal är det även 25 års-jubileum för Helsingborgs- och kulturprofilen på Fredriksdalsteatern. Årets föreställning heter Fars lilla tös, en föreställning som spelades redan 1999 återuppstår – dock i helt ny skepnad.

– Jag tänkte att vi skulle ta upp en pjäs som både jag och publiken verkligen tycker är rolig och som har en bra story, säger Rydberg och fortsätter:

– Vi har tagit in Sven Melander och ändrat en del i manuset. Jag själv kommer att vara i en lite större roll. Jag kommer till och med att vara med i sång- och dansnummer, säger hon och skrattar.

En del av förändringen annars med föreställningen jämfört med 1999 är att den kommer innehålla nya låtar med ett enligt Eva Rydberg ”mycket mer modernt stuk”.

25 år på Fredriksdal, känns det som att det var igår du klev in på scenen första gången?

– Inte som att det var igår men herregud vad livet går fort. Jag förstår att det är många år men jag fattar inte hur jag hunnit med allt, säger Rydberg.

Har du hunnit njuta av allt?

– Jag njuter när jag är på scen och alla pjäser har varit fantastiska. Men annars är det klart man njuter när man får en fin kväll på Fredriksdal, säger hon.

När profilen får frågan om det är något speciellt minne som fastnat hos henne under alla dessa år blir hon först tyst och man kan nästan höra hur hon går igenom pjäs efter pjäs, sedan säger hon:

– En pjäs som etsat sig fast är när vi spelade Prinsessan på ärten. Det bara regnade och regnade hela den sommaren. Klänningen blev längre och längre, skorna möglade och då hade vi heller inget tak på teatern, säger hon och tillägger:

– Jag minns också en gång när en jordgeting stack mig i foten och jag blev jättesvullen. Sen till sist är ett av mina bästa minnen när vår kära Lasse Brandeby tappade brallorna två gånger samma kväll på scen, säger Eva Rydberg och skrattar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya butiken på Väla: ”Tror på succé”

Deras koncept är mycket uppskattat i nordvästra Skåne.

Johan Nordström

Kl.18:00, 16 mars, 2018

Då öppnar nya butiken på Väla: ”Tror på succé”
Foto: Ohlssons tyger

Det är sedan tidigare känt att Ohlssons Tyger ska öppna ytterligare en tygaffär. Denna gång på Väla i Helsingborg.

Den nya butiken är 250 kvadratmeter stor och öppnar på fredag efter en genomgående renovering.

– Det ska bli jätteroligt. Äntligen är det dags, säger VD Hampus Olsson.

Med mindre än en månad kvar till öppning var 24Helsingborg uppe på Väla och tittade i den tänkta butiken, Då var det fortfarande flera snickare i lokalen.

Var du orolig att ni inte skulle hinna klart? 

– Nej, jag har varit säker på vår tidsplan. Så jag var inte orolig, säger han.

Väla med sina ca 10 miljoner besökare varje år är ett av Sveriges mest populära och välbesökta köpcentrum men det är inte i själva butiken som företaget är mest framgångsrikt just nu.

Vi har länge kunnat se via vår webbhandel samt i våra sociala kanaler att vårt koncept efterfrågats i denna del av Sverige. Efter en lång tids letande efter en passande lokal är vi mycket glada att kunna öppna på Väla, säger Olsson.

Att de letat lokal har inte varit en kort process, företaget har letat i över tre år.

– Personligen skulle jag säga att det är Sveriges bästa köpcentrum. Jag har varit där flera gånger där utan att ha en butik där, säger han.

Vad tror du om att ha en butik i Helsingborg?

– Som alltid hoppas jag på succé, säger Hampus Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Deras omåttliga succé prisades av kommunen

Familjeföretaget ville trappa ner men deras populäritet är så stor att de istället expanderar och får ta emot pris.

Johan Nordström

Kl.17:06, 16 mars, 2018

Deras omåttliga succé prisades av kommunen
Foto: Privat

Det är konditoriet Två systrar på Övre Långvinkelsgatan i Helsingborg som prisats av kommunen. Utmärkelsen kom dock helt utan för varning.

– Det var en trevlig lite överraskning, säger ägaren Magnus Nilsson.

Ni visste ingenting?

– Nej, frugan [Teresia] ringde och sa att jag fick komma ner för att det var några personer som hade ringt till oss och ville träffas. Jag hade ingen aning, vem det var och vad de ville, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag visste inte ens att det fanns något sådant som vi fått.

Att familjeföretaget som drivs och ägs av Magnus och Teresia Nilsson och deras två döttrar är mycket populära går inte att missa. Deras Facebooksida är fylld med positiva kommentarer och toppbetyg.

– Det är såklart jätteroligt. Framgången har dock blivit ett litet problem, säger Nilsson.

Konditoriet flyttade till sin nuvarande lokal för tre år sedan då de ville dra ner lite på verksamheten och verkligen ha ett familjeföretag. Deras succé har trots det varit så pass stor att de nu har 19 anställda och ska expandera.

– Vi har vuxit ur kostymen men det är ju positivt på ett sätt, säger han.

Priset som de fått av kommunen är ett diplom och uppmuntran för sin verksamhet i staden.

– Det handlar om att kommunen anser att vi gör ett jobb som för kommunen framåt i samma anda som dem, säger Nilsson.

Men relationen mellan Magnus Nilsson och Helsingborgs stad har inte alltid varit en dans på rosor.

– Jag har haft mina dispyter med stadsbyggnadskontoret. De har lärt sig av de och mina åsikter är kanske en lite promille i detta diplom, säger Magnus Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnan tillbaka – med special guests

Den välkända artisten har med sig ett flertal artister under sin turné.

Jesper Norell

Kl.09:18, 16 mars, 2018

Stjärnan tillbaka – med special guests
Foto: Lisa Sundström / Bildbyrån

Under vintern 2016/2017 gjorde Lars Winnerbäck ett antal framträdanden på konserthus runt om i Skandinavien, men i sommar är det dags för turné med band och special guests.

Den 20 juli kommer den välkände artisten till Helsingborg, där han kliver upp på scen på Sofiero.

På turnén kommer ett flertal artister att följa med. Varje artist kommer genomföra en konsert på ca 60-75 minuter innan Winnerbäck spelar.

Gästartisterna innefattar bland andra Lisa Ekdahl och Miss Li, men det blir inga mindre än bob hund som agerar förband på Sofiero.

Indierockbandet bob hund. Foto: Foto: Ellika Henrikson

Indierockbandet bob hund. Foto: Foto: Ellika Henrikson

Bob Hund firar i år 25 år som band. Givetvis ska jubileet också uppmärksammas i bandmedlemmarna Thomas Öberg och Jonas Jonassons hemstad Helsingborg. Redan 2001 spelade Bob Hund och Lars Winnerbäck tillsammans i Helsingborg då de båda ingick i Kalasturnén.

FaktaSpecial guests under turnén:

Lisa Ekdahl

Anna Ternheim

Miss Li

Bob Hund

Melissa Horn

Per Persson & nya Packet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng