Nordvästskåning till Hockeyallsvenskan: ”Det gick ganska snabbt” | Nyheter i Helsingborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Nordvästskåning till Hockeyallsvenskan: ”Det gick ganska snabbt”

Han är född i Jonstorp, har fostrats i Jonstorp och Rögle. Nu är han klar för allsvenska serieledaren.

Johan Nordström

Kl.15:41, 14 februari, 2018

Nordvästskåning till Hockeyallsvenskan: ”Det gick ganska snabbt”
Henrik Edström i Rögletröjan. Foto: Bildbyrån.

Med storspel och en räddningsprocent på 92,4 i hockeyettan har den 23-årige tidigare Jonstorp– och Röglemålvakten Henrik Edström lockat till sig storklubbarna.

Målvakten är klar för en utlåning till Hockeyallsvenskans serieledare Timrå IK.

– Det ska bli kul att komma in och se hur det är där nu när det går så bra för laget, säger Henrik ”Henke” Edström till Kiruna IFs hemsida.

Det går snabbt i hockey brukar man säga, det går fort utanför isen också. Plötsligt hade Henrik Edström en ny klubbadress.

– Ja, det gick ganska snabbt. Jag tyckte att det här kändes rätt. Dels för att Timrå är ett topplag i hockeyallsvenskan och dels för att jag kommer att få vara en av två målvakter på träningarna istället för en av tre, säger Henrik Edström till hemsidan.

Edström har varit en utav hockeyettans bästa målvakter under säsongen och är nu tänkt till att täcka upp för ännu en succémålvakt. Edström ska nämligen ersätta Timrås förstemålvakt norrmannen Henrik Haukeland som är i Sydkorea och spelar OS. Värvningen gjorde Timrå helt enkelt för att undvika en målvaktskris.

Tanken är att Edström stannar i Timrå så länge Haukeland är i väg.

– Han är tillbaka i slutet av månaden och då åker jag upp till Kiruna igen och fixar med allt praktiskt som att flytta ur lägenheten och så. Sedan är jag skriven i Timrå och kan kan ansluta om de får skador på målvaktssidan, säger 23-åringen.

Edström som är född och uppvuxen utanför Helsingborg lämnade Skåne för tre år sedan och flyttade upp till Kiruna. Målvakten hade då representerat Jonstorp, Helsingborgs HC och Rögle. Bland annat hade han med sig ett JSM-guld med Rögles J18 i bagaget.

Eftersom att det bara är några timmar kvar till onsdagens match för Edström får han inte prata med media. Men när Kiruna genomförde en intervju med skåningen under onsdagsmorgonen hade han ännu inte talat om för sina lagkamrater att han lämnar laget.

– Det är klart att det kommer att kännas lite speciellt att säga det eftersom det fortfarande är några matcher kvar att spela. Jag både hoppas och tror att de blir glada för min skull. Jag kommer tillbaka senare så det är inte sista gången jag ser dem, säger Henrik Edström.

Efter matchen i Skellefteå under kvällen stannar Edström kvar och åker under torsdagen söderut till sitt nya lag.

Även om Edström endast är utlånad till Timrå lär han inte ha Kiruna som hemmaplanen framöver.

– Jag ska inte hymla om att jag vill till hockeyallsvenskan, sedan om det blir så är en annan sak. Om det inte blir så så får man tänka om. Just nu går mina tankar kring att jag inte spelar i Kiruna IF nästa säsong. Men jag vill inte utesluta något, säger Henrik Edström till hemsidan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förre HHC:aren förlänger med Malmö: ”Förhoppningsvis kan vi ta SM-guld”

Centern började säsongen i Pantern nu siktar han högt.

Johan Nordström

Kl.15:18, 7 mars, 2018

Förre HHC:aren förlänger med Malmö: ”Förhoppningsvis kan vi ta SM-guld”
Foto: Christian օrnberg / BILDBYRŁN

Centern Axel Wemmenborn lämnade Pantern i oktober för Malmö Redhawks, därefter har han cementerat sin plats i laget.

 

Nu blir han också kvar i klubben i ytterligare två säsonger, vilket Malmö meddelar på sin hemsida.

– Det känns jättekul att vara kvar och ska bli extremt roligt att representera Redhawks i ytterligare två säsonger, säger huvudpersonen Axel Wemmenborn till klubbens hemsida.

Patrik Sylvegård:

– Axel visade omgående att han behärskade spelet på den här nivå och vi är givetvis glada över att han är en av våra spelare under de kommande säsongerna. Han är en klok tvåvägscenter som tar ansvar över hela banan och är en nyckelspelare för oss när det gäller att döda utvisningar. Det är extra roligt att en tidigare juniorspelare är tillbaka i klubben och vi ser även ytterligare potential i honom och tror att han kan växa i vår miljö, säger Malmö Redhawks sportchef, Patrik Sylvegård.

Wemmenborn, som har ett förflutet i Helsingborgs HC är fostrad i Kristianstad spelade också juniorhockey i Malmö är nöjd över att få chansen i A-laget.

– Det känns jättekul att vara kvar och ska bli extremt roligt att representera Redhawks i ytterligare två säsonger. Jag tycker att det här är ett väldigt bra ställe att utvecklas vidare på och att dessutom får vara med i ett vinnande lag. Förhoppningsvis kan vi ta ett SM-guld framöver och det är en resa jag vill vara med på, säger Axel Wemmenborn.

Text: Victor Andersson.

FaktaFAKTA

#26 Axel Wemmenborn

Född: 1992-04-28

Födelseort: Kristianstad

Läng / vikt: 185 cm / 88 kg

Position: Forward

Skjuter: Vänster

Moderklubb: Kristianstad IK

Klubbar i karriären: Malmö Redhawks, Rögle, Halmstad, Des Moines Buccaneers, Helsingborg, Pantern.

Meriter: USM-guld 2008, JSM-brons 2012, avancemang till HockeyAllsvenskan 2015.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HHC-målvakten lämnar – det är hans ny klubb

Det har viskats om det tidigare – nu är det klart.

Jesper Hallberg

Kl.08:32, 22 januari, 2018

HHC-målvakten lämnar – det är hans ny klubb

Under förra veckan avslöjade sajten Hockeypuls.se att Helsingborg HC:s målvakt Oliver Dackell var på väg bort från klubben till förmån för Leksands J20-lag.

Under söndagen bekräftade HHC att Dackell lämnar laget för Leksand.

– Oliver Dackell har lämnat truppen för spel i Leksands J20-lag och därför är HHC-junioren Filip Aldosson återigen reservmålvakt bakom Arvid Stenmark som varit bra en längre tid, skriver HHC på sin hemsida.

Dackell noterades för elva matcher i Helsingborg och vaktade dessutom båsdörren för Rögle under ett par SHL-matcher i höstas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Möt målvakten som lämnade Skåne och gör succé i Småland

Med en räddningsprocent på 93,8 har hockeykeepern gjort avtryck i hockeyettan och jagas nu av flera klubbar.

Johan Nordström

Kl.11:57, 21 januari, 2018

Möt målvakten som lämnade Skåne och gör succé i Småland
Montage. Foto: Johan Nordström/Petter Arvidson

Det var inför årets säsong som den 28-årige hockeymålvakten Anton Svensson bestämde sig för att lämna säkerheten i Skåne för ett nytt äventyr i Småland.

– Det var ett stort men självklart beslut. Jag behövde få en kick och även om det var ett stort beslut som innebar ett steg tillbaka i det sociala var det rätt beslut för det sportsliga, säger Anton Svensson.

Svensson har i hela sin hockeykarriär tillhört ett Skåne-lag och har fostrats i klubbar som Rögle BK, Jonstorp och till sist Helsingborgs HC innan han lämnade hembygden för division ett-laget HC Dalen. Nu siktar han högre.

– Jag hoppas hålla på med hockey ett tag framöver. Jag vet att jag nosar på en nivå som jag är på men jag spelar inte där än, säger han.

I Dalen är man inte heltidsproffs. Vi sidan av hockeyn har Svensson ett vanligt arbete.

– Jag jobbar timmar men nu blir det inte så mycket nu efter jul. Jag vet att det kommer bli tufft ekonomiskt men jag har bestämt mig för att ge hockeyn allt för att kunna få möjligheten till att spela på en högra nivå.

28-åringen är född och uppvuxen i Ängelholm och när 24Helsingborg träffar honom i hans lägenhet har han precis varit på möte hos banken.

– Jag och sambon har varit och kollat på en annan lägenhet här i Ängelholm och funderar på att lägga ett bud, säger han.

Anton Svensson hoppas kunna ta nästa steg i sin karriär inom några månader. Foto: Johan Nordström

Anton Svensson hoppas kunna ta nästa steg i sin karriär inom några månader. Foto: Johan Nordström.

Efter flytten ett antal mil norrut har det blivit en hel del pendlande. Svensson har en lägenhet i Ängelholm och en i Jönköping men kör hem så ofta han kan.

– Det var lättare i grundserien innan jul när vi hade matcherna närmare. I Allettan har vi till exempel resor till Vimmerby och Hudiksvall då blir det svårare att hinna hem, säger han.

På ett professionellt plan har säsongen 2017/2018 hittills varit målvaktens bästa. Han har varit en stark bidragande faktor till att succélaget HC Dalen kvalificerats sig till att spela i Allettan nu till våren. Med en fin räddningsprocent på 93,8 har flera klubbar fått upp ögonen för skåningen.

– Jag vet att klubbar har varit och kollat. Det är väl lite på gång men det finns inget konkret och de har inte pratat med mig utan rådfrågat personer i min närhet, säger han.

I vilken serie spelar de klubbarna som har varit och kollat?
– Det är främst klubbar från Hockeyallsvenskan, säger han.

Intresset för målvakten resulterade bland annat i att Svensson fick möjligheten att provträna med den allsvenska Malmöklubben Pantern under julledigheten.

– Skillnaden var inget som skrämde mig, det var inte så att jag kände att jag inte höll på den nivån. Det är snarare ett steg som jag hoppas på att ta snart, säger han.

Anton Svensson har kontrakt med HC Dalen fram till i slutet på mars om laget inte går vidare till kval mot hockeyallsvenskan. Efter det vet han i nuläget inte vad som händer.

– Jag och Dalen har inte pratat något men de är nöjda och jag är nöjd hittills, säger han.

När han får frågan var han spelar eller vad han gör om fem år blir han först tyst, sedan kommer intervjuns allvarligaste svar.

– De två-tre kommande månaderna kommer att avgöra framtiden på min fortsatta hockeykarriär, säger Anton Svensson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HHC-målvakten på väg bort – det kan bli nästa klubbadress

HHC-målvakten uppges vara på väg bort – det här kan bli hans nästa klubbaddress.

Jesper Hallberg

Kl.09:03, 12 januari, 2018

HHC-målvakten på väg bort – det kan bli nästa klubbadress
Oliver Dackell. Foto: Anders Bjurö/Bildbyrån

Målvakten Oliver Dackell har vaktat målet i elva matcher för Helsingborgs HC under hösten, och har dessutom varit utlånad till SHL-laget Rögle i perioder.

Nu uppges Dackell vara på väg bort från Helsingborg. Hans nya klubbadress kan bli Leksand.

Det skriver Hockeypuls.se.

19-årige Dackell anslöt till Helsingborg från Brynäs J20-lag inför säsongen. Nu ser han alltså ut att lämna laget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HHC:s drömstart efter målkalas: ”Vi hade ett härligt flyt igår”

HHC är tillbaka från julledigheten och under onsdagskvällen drog fortsättningsserien igång. Matchen innehöll hela tio mål och det var helsingborgarna som kom ut med segern efter fyra mål från den förre Rögle-forwarden.

Johan Nordström

Kl.12:32, 4 januari, 2018

HHC:s drömstart efter målkalas: ”Vi hade ett härligt flyt igår”
Daniel Åhsberg under en match. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Från en efterlängtad ledighet rakt in i hetluften. HHC som slutade nia i tabellen efter matcherna under hösten började vårens fortsättningsserie med hemmamatch och seger.

– Alltid skönt att börja med en seger, säger forwarden Daniel Åhsberg som matchens främste målsskytt.

Onsdagens match mot Tyringe slutade7-4 till HHC, en match där hemmalaget tog ledningen med 4-0, tappade till 5-3, innan de rödklädda kunde avgöra.

– Vi ska ta en match i taget. Men det gäller att ta vara på hemmamatcherna, säger Åhsberg.

Daniel Åhsberg har ett gediget förflutet i flertalet proffsklubbar i flera olika länder. Bland annat Gislaved, Frölunda, Rögle, Oskarshamn, Växjö, Örebro, Tingsryd, franska Dijon, Vita Hästen, norska Lillehammer och skotska Braehead.

Igår var han matchens gigant när han bar sitt lag till seger med fyra mål.

– Vi hade ett härligt flyt och fick in några puckar. Det är små marginaler och igår studsade det med oss, säger han.

Efter många skador i slutet på höstsäsongen och därmed flera ändringar i kedjorna var Åhsberg under matchen mot Tyringe tillbaka med kedjekamraten Julius ”Julle” Falkenbäck Bergqvist samt med Jesper Lönnberg.

En ny och en gammal kamrat men båda för beröm av fyramålsskytten.

– Det var skönt att vara tillbaka med ”Julle” och sedan tycker jag att Lönnberg kommer in och gör det riktigt bra, säger han.

I och med segern hakar HHC på i toppen av fortsättningsserien.

– Vi vill täppa till luckan till Halmstad och Tranås som ligger precis ovanför oss, säger Daniel Åhsberg.

Nästa match för HHC är hemma mot just Tranås på söndag den 7 Januari kl 16 i Olympiarinken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng