Många hamnar hos Kronofogden efter jul | Nyheter i Helsingborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Många hamnar hos Kronofogden efter jul

"Julen är en sådan tidpunkt som sticker ut i statistiken".

Matilda Larsson

Kl.09:57, 26 december, 2017

Många hamnar hos Kronofogden efter jul
Foto: Pressbild / Kronofogden.

Julhandeln kan bli en ekonomisk baksmälla för tusentals svenskar när många lockas att låna och handla på kredit för att ha råd med julens alla klappar.

Under förra året hade över 423 000 personer ådragit sig skulder som skickats vidare till Kronofogden, enligt en sammanställning av statistik som Visma har tagit fram.

Historiskt sett toppar antalet inkassoärenden månaderna efter jul, när fakturor från tiden runt jul förfallit.

Totalt var svenskarna skyldiga 72,4 miljarder kronor vid årsskiftet, vilket motsvarar 171 000 kronor per skuldsatt person. Det totala skuldberget minskade med omkring 8 miljoner kronor.

– Även om minskningen av antalet skuldsatta är positiv så är siffran fortfarande hög. Julen är en sådan tidpunkt som sticker ut i statistiken när många drar på sig höga kostnader för julklappar de egentligen inte har råd med. Det är därför viktigt att inte överskatta sin ekonomiska förmåga, även om man kanske hör till en relativt köpstark grupp, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

För att undvika att dra på sig skulder i julhandeln gäller det att planera sina inköp och avsätta pengar till julklapparna i förväg, enligt Visma.

Det är också viktigt är att hålla sig till planen och inte låta sig lockas av erbjudanden om delbetalning eller snabblån.

Nytt för i år och som kan hjälpa svårt skuldsatta i jultider är de nya reglerna kring ansökan om skuldsanering, där två månader – juni och december – har blivit betalningsfria.

Under första halvåret 2017 ansökte över 10 000 svårt skuldsatta svenskar om skuldsanering. Det är mer än dubbelt så många som under samma period föregående år, eller en ökning med 111 procent.

– Att planera sina inköp och göra en budget ger en stabilare ekonomi oavsett storlek på inkomst. Det är viktigt att ta tag i sina skulder så tidigt som möjligt för att undvika risken att hamna i en livslång skuldsituation. Skuldsanering kan vara ett sätt att komma på fötter igen, säger Elinor Sjögren.

Tips i julhandeln:
1. Sätt en budget för julklappsinköpen.
2. Jämför priser på nätet innan du handlar.
3. Gör en lista på vad du ska handla så undviker du spontanköp.
4. Undvik erbjudanden om delbetalning och snabblån.

FaktaDetta är skuldsanering:
Skuldsaneringslagen har funnits sedan 1994. Ansökningarna på årsbasis har ökat stadigt sedan 2009. Den som beviljas skuldsanering betalar av sina skulder i så hög grad som Kronofogden bedömer är möjligt.

Vanligtvis sker detta under en femårsperiod och därefter avskrivs resterande skuld. För att beviljas ska man vara så svårt skuldsatt att man inte kan betala sina skulder inom överskådlig framtid.

Fordringsägarna får i många fall nöja sig med att bara en del av skulden blir betald. Det är långt ifrån alla svårt skuldsatta som ansöker om skuldsanering och ännu färre som får det beviljat.

Nya regler för skuldsanering:
Den 1 november 2016 infördes nya regler som ska göra det enklare att bli skuldfri.

Reglerna underlättar för den skuldsatte då bland annat själva ansökningsprocessen blivit enklare.

Kronofogden hjälper också numera den skuldsatte att fördela ut återbetalningar till borgenärerna, samt att två månader, juni och december, har blivit betalningsfria. Dessutom är chansen att en person kan få skuldsanering fler än en gång större än tidigare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir helgens väder

Så ser den senaste prognosen ut.

Robin Östberg

Kl.20:50, 25 maj, 2018

SMHI: Så blir helgens väder
Foto: Pixabay.

Helsingborgarna ska fram emot en ljummen kväll med några enstaka stackmoln med övervägande solsken. Temperaturen håller sig kring 21-23 grader.

Lördagsförmiddagen bjuder på mer mulet väder men trots håller värmen i sig och ligger och kan nå upp till 25 grader. Under eftermiddagen väntas en blandning av regnskurar, solsken och molnigt väder. Som varmast är det kring 14-tiden då det väntas bli 27 grader varm.

Under söndagen väntas bara någon enstaka regnskur men överlag blir det soligt väder under nästan hela dygnet. Temperaturen väntas ligga på omkring 20-25 grader.ska%cc%88rmavbild-2018-05-25-kl-08-58-30

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skräckupplevelsen: 19-åring nära bli indragen i bil

En okänd man ska ha försökt kidnappa en ung kvinna.

Martin Persson

Kl.19:02, 25 maj, 2018

Skräckupplevelsen: 19-åring nära bli indragen i bil
Foto: Fredrik Larsson, Mostphotos

En 19-årig kvinna var ute och promenerade på Industrigatan i Helsingborg när en bilist körde upp bredvid henne, och frågade om vägen till Willys. Men föraren i bilen verkade ha helt andra planer än att åka till matbutiken.

– Han klev ur sin bil och började samtala med kvinnan. Men hon svarade inte. Då tog mannen tag i hennes handled och började dra kvinnan mot bilen, men när en lastbil passerade så släppte han taget och körde därifrån, säger Åsa Emanuelsson vid polisen i Helsingborg.

Polisen har upprättat en anmälan om försök till olaga frihetsberövande, men har ingen misstänkt för brottet. Utredningsläget ser inte bra ut.

– Vi har inga vittnen eller teknisk bevisning, utan endast målsägandes uppgifter, säger Åsa Emanuelsson.

Händelsen ska ha inträffat vid 13-tiden, onsdagen den 9 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så svårt är det att ta körkort i Helsingborg

Helsingborg är den ort i landet där näst flest personer kuggar på körprovet.

Robin Östberg

Kl.17:59, 25 maj, 2018

Så svårt är det att ta körkort i Helsingborg
Foto: Mostphotos.

Det är stora skillnader över hur bra svenskarna lyckas med sina körprov för personbilskörning. Ett exempel är att i Vänersborg kuggar två av tre medan i Luleå så klarar mer än hälften provet, det rapporterar Allt om bilar.

Under sommaren vill allt fler själva kunna ta bilen ut på aktiviteter. Många beslutar sig då för att boka körprov, eller uppkörning som det också kallas. Helsingborg utmärker sig med dystra siffror. Hittills i år har endast 39,5 procent klarat körprovet. Jämfört med övriga Sverige är det bara Vänersborg som visar sämre siffror.

Enligt statistiken klarar sig de i norr bäst. I Luleå och Umeå klarar sig 57,81 respektive 55,05 procent uppkörningen. Förklaringen till det är enkel:

– De kanske är mer motiverade, säger Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverket Förarprov, till sajten.

Kartläggningen visar en annan intressant sak. Nämligen att kvinnor lyckas bättre på körprovet. Totalt sett klarar 48,81 procent av kvinnorna provet medan endast 43,68 procent av männen lyckas få lappen. På teoriprovet är könsskillnaderna ännu tydligare. 48,81 procent av kvinnorna får godkänt, medan siffran för männen ligger på 40,2 procent.

FaktaLISTA: Här kuggas flest i landet 

1. Vänersborg – 63 %

2. Helsingborg – 60,49 %

3. Jakobsberg – 59,34 %

4. Växjö – 58,23 %

5. Uppsala – 58,04 %

6. Farsta – 57,86 %

7. Falun – 57,69 %

8. Gävle – 56,61 %

9. Linköping – 56,49 %

10. Sollentuna – 56,33 %

11. Jönköping – 55,61 %

12. Malmö – 55,09 %

13. Södertälje – 54,91 %

14. Göteborg-Hisingen – 54,73 %

15. Kristianstad – 54,54 %

16. Västerås – 54,26 %

17. Kalmar – 54,05 %

18. Örebro – 53,91 %

19. Borås – 53,24 %

20. Visby – 52,68 %

21. Eskilstuna – 51,08 %

22. Östersund – 50,63 %

23. Halmstad – 50,61 %

24. Karlskrona – 50,54 %

25. Skellefteå – 49,84 %

26. Karlstad – 49,73 %

27. Sundsvall – 48,95 %

28. Örnsköldsvik – 47,64 %

29. Göteborg Syd – 46,67 %

30. Skövde – 46,19 %

31. Umeå – 44,95 %

32. Luleå – 42,19 %

Källa: Trafikverket. Gäller perioden januari-april 2018. Statistiken inkluderar prov som är utförda på samtliga provorter, det vill säga kontoret och dess mottagningsorter. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Väpnat rån – mot egen familj

Gärningspersonen rånade sin egen familj.

Martin Persson

Kl.16:52, 25 maj, 2018

Väpnat rån – mot egen familj
Arkivfoto: Emil Malmborg / Bildbyrån

Det var vid klockan 15.40 på torsdagen som en person i Helsingborg beslutade sig för att råna sin egen familj på pass och andra papper. Enligt anmälan, som rubriceras som rån, ska gärningspersonen använt sig av någon form av luftvapen för att få hota sin familj.

– Med hänsyn till förundersökningsarbete och risken att någon ska bli utpekad vill jag inte gå in på information om gärningsperson eller målsägande. Men det rör sig om ett tjafs inom familjen, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson vid polisen i nordvästra Skåne, till Lokaltidningen.

Efter händelsen ska både pass och dokument vara återlämnade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två personbilar kolliderade

(Uppdaterad 17.16) Larmet om olyckan inkom klockan 16.36.

Josefine Göransson

Kl.16:45, 25 maj, 2018

Två personbilar kolliderade
Foto: Conny Svensson, Mostphotos

Strax efter klockan 16.30 på fredagen larmades polis och räddningstjänst till en trafikolycka i Helsingborg. Två personbilar hade då krockat på Kanongatan.

Hur olyckan gått till är okänt men ingen person ska ha kommit till skada i samband med händelsen. Bilarna ska ha kunnat lämna av egen maskin och polisen kunde åka från platsen efter drygt en halvtimme.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng