TIPS: Så här fyndar du på mellandagsrean

"Ta med en vattenflaska, druvsocker, frukt och våtservetter."

Camilla Landin

Kl.20:43, 24 december, 2017

TIPS: Så här fyndar du på mellandagsrean
Arkiv

Nu börjar mellandagsrean. Eller så har den redan börjat, ibland börjar den redan den 23:e december. Här kommer tipsen till dig som vill göra några fynd i år:

1. Ligg steget före: Kolla upp på nätet dagen/dagarna innan när de butiker du är intresserad av börjar sin mellandagsrea. Ta även reda på de klockslag som butikerna öppnar. Tänk på att de bästa varorna till de bästa priserna går åt fort.

2. Häng på låset: Ställ klockan på ringning. Vissa butiker öppnar tidigare än vanligt, och vill man vara säker på att få tag i något speciellt är det säkrast att hänga på låset.

3. Gör en lista: Kaoset kommer nog vara jobbigt, så gör en lista. Här gäller det att vara fokuserad! Och inte spränga budgeten.

4. Prova kläder innan: Har du lyckats prova ut storlekar på kläder dagarna före rean är du riktigt smart. Då slipper du svettas i kön till provhytterna.

5. Ha is i magen: Är det inte något speciellt du vill ha kan du gott ha is i magen och vänta till januari, då är ofta varorna sänkta till så mycket som 70-80 procent.

6. Var smart: För att fynda gäller det att vara smart. Handla inte bara för att det är billigt och för att du känner att du ”gör ett fynd”. Ställ dig frågan om du verkligen behöver det du tittar på. Och ha en budget på hur mycket du har råd att göra av med.

7. Se upp för ful-rea: Är det verkligen billigare än vanligt? Många butiker kör med ”ful-reor”. Kolla upp priserna långt innan och jämför på nätet.

8. Förbered dig: Ta med en vattenflaska, druvsocker, frukt och våtservetter. Det är krävande att trängas i mellandagsrean. Förra året var det flera som svimmade.

9. Slipp trängsel: För att slippa punkt 8 helt och hållet kan du helt enkelt bestämma dig för att handla på nätet istället. Sitt i lugn och ro hemma i soffan, med en kopp kaffe eller te, och välj och vraka bland varorna och jämför dem med varandra. Ingen trängsel, ingen svett, ingen stress, och många gånger billigare. Nätbutikerna kan nämligen ofta hålla priserna nere på ett helt annat sätt än vad en fysisk butik kan på grund av att de slipper kostnader för lokalhyra, butiksanställda och annat.

Källa: Expressen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inkomstklyftorna fortsätter öka i Helsingborg

Färsk statistik visar att inkomstklyftorna ökar över nästan hela landet.

Michael Olsson

Kl.08:57, 9 februari, 2018

Inkomstklyftorna fortsätter öka i Helsingborg
Foto: Wikipedia Commons

Mellan 2011 och 2016 har ginikoefficienten, som mäter den ekonomiska jämlikheten, ökat i nästan alla Sveriges kommuner, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Ginikoefficienten mäter hur inkomstfördelningen ser ut, där 0 betyder att alla har samma inkomst och 1 innebär att en person har all inkomst. På 80-talet låg riksvärdet under 0,2, i dag är värdet på 0,32.

– Sverige hade världens lägsta inkomstskillnader runt 1980. Sedan har inkomstklyftorna successivt ökat, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Den omvandling som Sverige har haft när det gäller arbetsmarknad, sysselsättning och inkomster har varit relativt gynnsam så tillvida att de allra flesta har fått det bättre, men spännvidden har ökat. De fattiga har inte blivit fattigare, medan de rikaste drar ifrån.

I Helsingborg har värdet ökat de senaste åren, men bara marginellt. 2011 var ginikoefficienten 0,315, och 2016 hade värdet ökat till 0,323.

– De stora skillnaderna finns i storstädernas välmående kranskommuner i princip. De lägsta inkomstskillnaderna återfinns på landsbygd och i glesbygd, vilket framför allt beror på att de saknar höginkomsttagare, säger Tapio Salonen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så lite tjänar Helsingborgarna – på sina lån

Skiljer sig från rikssnittet, men bara marginellt.

Michael Olsson

Kl.07:48, 5 februari, 2018

Så lite tjänar Helsingborgarna – på sina lån
Foto: Arkiv/Wikipedia Commons

Ränteavdraget skiljer sig stort beroende på var i landet du bor. Högst genomsnittsavdrag görs i Stockholmskommunen Danderyd på 14 400 kronor per hushåll, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

I Helsingborg är ränteavdraget 4 800 kronor, vilket är snäppet lägre än rikssnittet som ligger på 5 000 kronor.

– Generellt kan man säga att höginkomsttagare i storstadsområden, där bostäderna kostar som mest, är de som har de största ränteavdragen, säger Hans Heggemann, utredare på SCB.

00-ranteavdrag-riket

Ränteavdraget innebär att den som betalar ränta på lån får en skattereduktion på 30 procent av räntebeloppet. I Åsele och Norsjö tjänar invånarna minst på ränteavdraget med i genomsnitt 2 200 kronor per hushåll.

Siffrorna gäller för 2016 och samma år uppgick det totala ränteavdraget i Sverige till cirka 22 miljarder kronor. I grafiken här nedanför kan du se hur ränteavdraget skiljer sig i Skåne.

ranteavdrag-skane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är skatteverkets viktiga meddelande till hela Sverige

Svenskar runt om i hela landet berörs av skatteverkets viktiga meddelande.

Magnus Jansson

Kl.17:01, 27 januari, 2018

Här är skatteverkets viktiga meddelande till hela Sverige
Foto: Arkiv

Ett tekniskt fel hos Skatteverket har orsakat stora problem under de senaste dagarna då ett antal utskick inte gått iväg i rätt tid till mottagarna. Därför får cirka 8000 företag beslut om skatt att betala, moms och arbetsgivaravgift – med förfallodag som redan är passerad eller infaller inom kort.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att man kommer flytta fram förfallodagen 30 dagar och se till så att ingen ränta påförs. Skatteverket beklagar också det inträffade och ber om ursäkt för den oro som brevet kan ha orsakat.

Inom några dagar kommer mottagarna kunna se den nya förfallodagen på skattekontot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gräsklipparen gick 20 meter – sedan gav den upp

Nu får kunden rätt mot Biltema.

Mattias Nilsson

Kl.12:06, 24 januari, 2018

Gräsklipparen gick 20 meter – sedan gav den upp
Bilden visar en annan gräsklippare. Foto: Arkiv.

En man från Lyckeby köpte i somras en gräsklippare av Biltema i Helsingborg.

Efter 20 meter gav dock gräsklipparen – som kostat 1 299 kronor – upp och slutade fungera.

Först ville företaget inte ersätta mannen eftersom man påstod att det var ett handhavandefel.

Han hade inte hällt i någon olja före användning, påstods det, trots att en granne intygat att så varit fallet och företagets egen mekaniker funnit olja i maskinen. Dock var mängden olja mindre än det som beskrevs i manualen.

Eftersom det faktiskt fanns olja i motorn anser ARN – allmänna reklamationsnämnden att det inte räcker med enbart ett påstående för att konstatera att det är fråga om ett handhavandefel utan att det krävs ytterligare utredning, något som Biltema inte har krävt.

Därför anser nämnden efter sin utredning att produkten haft ett ursprungligt fel som visat sig inom sex månader från köptillfället.

Biltema ska nu enligt nämndens beslut betala 1 299 kronor till köparen och bekosta återlämnandet av produkten.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är alla viktiga datum för att få din skatteåterbäring

Att få tillbaka på skatten kan vara en djungel av datum. Här är alla datum du måste hålla reda på.

Kim Ahlqvist

Kl.20:04, 10 januari, 2018

Här är alla viktiga datum för att få din skatteåterbäring
Arkivfoto: Henrik Nordell

Alla de som skaffat en digital brevlåda före den 1 mars, godkänt sin deklaration utan ändringar och har anmält ett bankkonto för utbetalning kommer få sin skatteåterbäring före påsk. Förutsatt att man också godkänt sin utbetalning hos Skatteverket.

Lyckas man inte hinna med dessa steg så får de allra flesta pengarna till midsommar istället. Omkring åtta miljoner skattebetalare deklarerar 2018, enligt Skatteverket.

För att få pengarna utbetalt till sig krävs dock att man är noggrann med alla datum som gäller. Här är datumen som gäller för att få pengarna till antingen påsk eller midsommar.

12 februari
Räknar du med ett underskott av skatt på mer än 30 000 kronor skall du ha gjort en extra skatteinbetalning.

1 mars
Vill man ha pengarna före påsk måste man ha skaffat en digitalbrevlåda före den 1 mars. Och glöm inte att anmäla ditt kontonummer. En halv miljon svenskar som ska deklarera 2018 har inte ett kontonummer anmält.

8-9 mars
Du får se hur mycket du får tillbaka i skatteåterbäring alternativt hur mycket du skall betala. Detta genom att de digitala deklarationsutskicken skickas till din digitala brevlåda.

20 mars
Deklarationen öppnar.

28 mars
Förutsatt att du har en digital brevlåda samt anmält ditt konto den 1 mars måste du också ha godkänt din deklaration senast den 28 mars för att få skatteåterbäringen på kontot före påsk.

5-6 april
Här få du ditt slutskattebesked och för dig som skall få pengar tillbaka så sker detta dessa datum.

15 april
Pappersdeklarationerna har hamnat i brevlådan.

2 maj
Inkomstdeklarationen till skatteverket måste postats.

3 maj
Räknar du med att få betala tillbaka på skatten skall du senast detta datum ha gjort en extra skatteinbetalning om summan understiger 30 000 kronor. Från den 4 maj börjar man betala ränta på sitt underskott.

8 juni
Har du deklarerat digitalt och anmält ett konto – men inte fått pengarna före påsk är detta datumet då du får ditt slutskattebesked och din skatteåterbäring.

8-10 augusti
Har du inte uppfyllt villkoren för utbetalning vare sig i april eller juni är dessa datum dina.

12 november
Om du fick ditt slutskattebesked i augusti och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng