Allt fler söker vård för HIV i Skåne

Det syns en markant ökning.

Josefine Göransson

Kl.10:27, 30 november, 2017

Allt fler söker vård för HIV i Skåne
Foto: Bildbyrån

För tio år sedan var det 451 personer i Skåne som sökte vård för en hiv-relaterad sjukdom. Förra året var det 725 stycken, visar siffror framtagna av Socialstyrelsen på uppdrag åt Nyhetsbyrån Siren.

hiv-skane

Siffrorna i Skåne speglar utvecklingen i hela landet. År 2006 sökte totalt 1 684 personer i Sverige vård för hiv-relaterade sjukdomar medan siffran år 2016 var 6 273. Det är alltså närmare bestämt drygt fyra gånger fler som söker vård i dag jämfört med för tio år sedan.

Antalet nya smittade i Sverige beror mycket på flyktingströmmarna från länder med större problem med hiv än Sverige, enligt Anders Tegnell från folkhälsomyndigheten.

– Det är fler och fler som lever med hiv, eftersom man inte längre dör i aids, tillägger han.

Folkhälsomyndighetens siffror visar att antalet inrapporterade nya fall i Sverige låg relativt konstant från slutet av 1980-talet fram till en bit in på 2000-talet, med omkring 300 fall per år. Sedan skedde en ökning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succérestaurangens systerkrog slog upp dörrarna

Idag öppnade den nya restaurangen på Rya golfklubb.

Johan Nordström

Kl.18:58, 19 mars, 2018

Succérestaurangens systerkrog slog upp dörrarna
Foto: Johan Nordström

Det är restaurang KOL & cocktails som under måndagen slog upp dörrarna till sin första systerkrog, Restaurang Rya. Den nya restaurangen är fristående från KOL-restaurangerna i Malmö och Helsingborg men har samma ägarkonstellation.

– Vi fick frågan och när de berättade vad de ville att restaurangen skulle bidra till anläggningen blev erbjudandet intressantare än vad det var från början, delägaren Michael Fogelqvist.

Restaurangen ligger ute på magiskt vackra Rya golfklubb men det är inte enbart golfspelande personer som restaurangen vill locka.

– Jag vill skapa en familjär känsla och att alla ska känna sig välkomna. Även ickegolfare, säger Ulrika Åberg.

Det är Ulrika Åberg som är ”krögarinna” på Restaurang Rya och tillsammans Niklas Thornblad och Robert Elmgren kommer de att driva restaurangen.

– Folket vet vad KOL är och vad det är för mat. Jag tror att det kommer bli jättebra om vi marknadsför det på rätt sätt, säger hon.

Åberg kommer närmast från Sundsbussarna inne i Helsingborg och när hon fick frågan om att driva restaurangen var valet självklart.

– Jag har alltid sagt att jag inte kommer byta bort havet mot någonting om det inte är mot något ännu bättre. Havet ger mig en trygghetskänsla, säger hon.

11.30 på måndagen var det så öppning av restaurangen och redan 11.15 trillade den första gästen in för att få sig en titt och en smakbit av den nya metropolen på Rya golfklubb.

Under lunchen fortsatte sedan folket att strömma in, både golfare och ickegolfare var nyfikna på det nya konceptet.

– Man ska känna att man är på en anrik golfklubb men sen ska man kunna komma hit till restaurangen utan att vara golfare. Det är en svår balans gång men det gäller att kombinera golfen med den unika miljön, säger Michael Fogelqvist.

Restaurang Rya har omkring 90 sittplatser och förutom lunchserveringen kommer de att erbjuda sina lokaler till diverse feständamål som bröllop och dop men även till konferenser.

– Vi har redan några fester och konferenser bokade så det är roligt, säger Ulrika Åberg.

Trots att restaurangen officiellt redan är öppen väntar det på lördag ett öppningsevent tillsammans med golfklubben.

– Först på morgonen blir det en golftävling för medlemmarna och då fixar vi frukost och lunch. Sedan är det en tävling på eftermiddagen då har vi bjudit in folk vi känner och då fixar vi lunch till dem med, säger delägaren och fortsätter:

– Sen efter den andra golftävlingen blir det ”aftergolf” med mat, bar och DJ, avslutar Michael Fogelqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik får kritik för arbetsmiljöproblem – riskerar vite

En butik i Helsingborg riskerar tiotusentals kronor i vite efter att Arbetsmiljöverket funnit brister i arbetsmiljön.

Michaela Ekström

Kl.14:30, 19 mars, 2018

Butik får kritik för arbetsmiljöproblem – riskerar vite
Foto: Flickr

En butik inom dagligvaruhandeln hotas av Arbetsmiljöverket att betala vite på sammanlagt 42 000 kronor. Detta om de inte senast den 23 april vidtar de åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver.

Myndigheten utförde en första kontroll av arbetsplatsen i maj förra året. Man fann då att medarbetarna inte hade givits tillräckliga kunskaper kring belastningsergonomi. Det handlar bland annat om hur man belastar vid tunga lyft och när man sitter i kassan, för att förebygga belastningsskador.

Vid en ytterligare kontroll i november fann Arbetsmiljöverket att butiken inte hade uppfyllt kraven och utbildat sin personal i att förebygga belastningsskador.

Om butiken inte har åtgärdat bristen innan den 23 april hotas de att åläggas med 40 000 kronor i vite. Arbetsmiljöverket kräver också att butiken meddelar om butiken byter ägare, detta riskerar butiken att åläggas 200 kronor i vite för om man inte åtgärdar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hustru slogs blodig av make före bröllop

Kvinnan fick bland annat en hård spark i ansiktet.

Michael Olsson

Kl.13:51, 19 mars, 2018

Hustru slogs blodig av make före bröllop
Foto: Bildbyrån

En 29-årig man från Helsingborg dömdes under måndagen för misshandel mot sin fru vid Helsingborgs tingsrätt. Bakgrunden till domen är en händelse som inträffade den 9 juni förra året.

Några veckor innan händelsen hade kvinnan fött parets tredje barn och skulle stanna hemma under kvällen den 9 juni, medan 29-åringen skulle på bröllop med några släktingar. Under tiden som mannens släktingar var på besök före bröllopet blev det bråk i parets bostad.

Mannens bror hade gått in i ett rum när kvinnan ammade och hon blev då irriterad. När en annan släkting sedan rakade sig och lämnade rakhyveln inom räckhåll för barn blev hon arg. Däremot fick hon inte stöd av sin man, som istället rasade över hennes beteende.

Kvinnan har i förhör uppgett att hon slogs så att hon föll ner för en trappa, blev sparkad i ansiktet samt fick en barnstol kastad på sig. Under eftermiddagen gick hon in till sin granne som larmade polisen. Kvinnan och de tre barnen togs då in till ett skyddat boende.

Den 29-årige mannen har förnekat till att han skulle ha misshandlat sin fru, men tingsrätten köper inte hans förklaring. Nu döms han till villkorlig dom samt 75 timmars samhällstjänst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han är ny sjukhuschef i Helsingborg

Den tidigare divisionschefen får högsta ansvaret för Helsingborgs lasarett.

Johan Nordström

Kl.13:38, 19 mars, 2018

Han är ny sjukhuschef i Helsingborg
Foto: Pressbild

I december 2017 tog Region Skåne beslutet att återinföra sjukhuscheferna – en funktion som försvann 2013 när regionen bildade en ny organisation.

Fem sjukhuschefer har nu rekryterats till sjukhusen i Trelleborg, Landskrona, Helsingborg, Ystad och Hässleholm.

Nu är det klart vem som tar över Helsingborgs lasarett när Region Skåne återinför sjukhuscheferna, Harald Roos.

– Det känns väldigt bra. Jag sökte tjänsten, det kändes naturligt eftersom jag redan hade en divisionschefstjänst i Helsingborg, säger han till HD.

I dag är han divisionschef på Skånevård Sund, en av Region Skånes fyra hälso- och sjukvårdsförvaltningar. han har även haft ansvarsområden på Landskronas- och Trelleborgs sjukhus.

Men från den 1 april blir det alltså bara fokus på Helsingborg.

Regiondirektören Alf Jönsson säger i ett pressmeddelande att de nya sjukhuscheferna kommer att stärka det lokala ledarskapet på sjukhusen.

– Under deras ledning räknar jag med att vi kommer att se bättre samarbete inom varje sjukhus. Samtidigt är vården i Skåne en gemensam resurs, och för bästa möjliga tillgänglighet för våra patienter är det därför mycket viktigt att fortsätta jobba på samarbeten mellan sjukhusen, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24ÖLAND.SE

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se

24Sveriges satsning innebär goda nyheter både för, och om, Öland.

Hanna Thulin

Kl.12:59, 19 mars, 2018

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se
Magnus Jansson, Karl-Oskar Karlsson och Anton Fransson. Foto: Hanna Thulin

Den 6 oktober 2014 publicerades den allra första artikeln på 24Kalmar.se, en nyhetssajt som då producerade lokalnyheter från både Kalmar på fastlandet och de båda kommunerna på Öland. Sedan dess har flera andra sajter öppnats genom 24Sverige, bland annat 24Malmö, 24Uppsala och 24Halmstad. Nu är det dags för ytterligare en sajt att se dagens ljus och denna gången är det ölänningarnas tur.

Den 23 april lanseras 24Öland – en nyhetssajt helt dedikerad till det som sker på Sveriges härligaste ö. Bakom artiklarna kommer främst ölänningarna Karl-Oskar Karlsson och Magnus Jansson att stå. De har båda gjort avtryck i sina tidigare roller, Karl-Oskar som redaktör på 24Kalmar, 24Nybro samt 24Emmaboda och Magnus som journalist på 24Sveriges centraldesk.

MISSA INTE: Gilla 24Öland.se på Facebook

– Det känns spännande och väldigt roligt att ”få komma hem”. Vi går in ödmjuka med ett stort självförtroende i det här, kan man väl säga. Vi känner att vi har en bra grund att stå på och utvecklas från när det gäller många bitar, säger Magnus Jansson.

24oland4

Anton Fransson utökar duon till en trio i sin roll som försäljare. Han är egentligen smålänning i grunden men har hittat sin plats på ön där han bor tillsammans med sin sambo och dotter i Färjestaden.

– Det känns givetvis superspännande och väldigt intressant att vara med på denna resa. Jag kommer att fokusera på att bygga upp ett samarbete och en relation med de lokala entreprenörerna, säger Anton Fransson.

Tillsammans kommer de att hålla koll på vad som sker på ön. De ser alla tre fram emot att få komma över bron och ge ölänningarna den uppmärksamhet som de förtjänar.

– Både jag och Magnus har bevakat den öländska sporten tidigare, men att nu få skriva om allt från kronprinsessans födelsedagsfirande till division 6-derbyn på Kvarnvallen, ska bli fantastiskt skoj, säger Karl-Oskar Karlsson.

– Vi hoppas att få er läsare engagerade och vill få in så mycket tips som det bara går, stort som smått, säger journalistduon.

Vill du få dina lokala nyheter serverade i ditt Facebookflöde? Gilla 24Öland på Facebook. 

FaktaFAKTA:

VD: Jeanette Lindström.

Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.

Besökare: 449 000 unika användare, 2 400 000 sidvisningar v 9, 2018.

Ägare: LindMarkmedia, Godsy Kommunikation och Nossevo Invest, Mittmedia.

Här finns vi: 24Kalmar, 24Nybro, 24Emmaboda, 24Uppsala, 24Blekinge, 24Kristianstad, 24Malmö, 24Ystad, 24Trelleborg, 24Halmstad, 24Helsingborg, 24Varberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng