”Vi gör det som tjejerna är mest rädda för”

Kampsporten Krav Maga är realistiskt självförsvar uppbyggt utifrån kroppens naturliga reaktioner och reflexer. Och den finns särskilt anpassad för kvinnor.

Julia Maric

Kl.19:58, 24 oktober, 2017

”Vi gör det som tjejerna är mest rädda för”
Ingela är certifierad Woman Instructor I Krav Maga. Foto: Julia Maric

Risken att bli utsatt för brott som kvinna är tyvärr hög. Det kan handla om allt från sexuella trakasserier, kvinnofridskränkning, hot om våld, våldtäkt och misshandel. Genom självförsvarssystemet Krav Maga har helsingborgaren Ingela blivit certifierad Woman Instructor.

– Med kvinnligt självförsvar vill vi ge kvinnor redskap till att inte hamna i vissa situationer. Vi vill ge dem de rätta verktygen för att ta sig ur dem, berättar Ingela.

Som Woman Instructor i Krav Maga vill Ingela inspirera och motivera till hur man som kvinna kan vara uppmärksam, förberedd och undvika hotfulla situationer. Detta gör hon och hennes kvinnliga kollegor i Krav Maga Global Sweden´s Women division genom att hålla i olika workshops och seminarier runt om i Sverige.

–  Det handlar mycket om hur man tänker och rör sig. Vi pratar kroppsspråk, hållning, rösten och hur och var man befinner sig, berättar hon.

Foto: Julia Maric

Ingela efter en träning i Krav Maga på FNF i Helsingborg. Foto: Julia Maric

En workshop kan vara upp till fyra timmar långa där taktik varvas med träning. Kvinnorna får träna på verkliga situationer, där stressmoment tillförs just för att de ska bli så mentalt förberedda som möjligt om en hotfull situation skulle uppstå.

– Vi gör det som tjejerna är mest rädda att bli utsatta för. Det kan handla om att någon håller fast en, hårdragningar, en våldtäktssituation eller en väskryckning, säger Ingela. Hon berättar att det handlar om hur tjejer kan vända nackdelar till fördelar.

Foto: Julia Maric

Krav Maga är träning i självförsvar och bygger på ens egen förmåga. Foto: Julia Maric

–  Vi har naglar och vi har vår väska. Det finns så många saker i en väska som man kan använda i en självförsvarssituation.

Mot slutet av en workshop får ”manliga angripare” delta. De har både grenskydd (suspensoar), benskydd, hjälm och bröstskydd på sig. De kan sedan få i uppdrag att till exempel dra en kvinna i håret, lyfta upp henne eller bara gå emot henne. Med hjälp av allt de lärt sig i självförsvar får kvinnorna använda det de lärt sig på träningen under workshopen för att försvara sig. Ingela berättar att många av dem ber om ursäkt till männen för att de gått till attack.

–  Du ska ju inte be om ursäkt för att du skyddar dig själv, det är det som vi måste få ur dem. Vi vill få fram aggressionen i tjejerna och visa att de verkligen ska våga, berättar Ingela.

Ingela slår på Markus Nielsen, instruktör i Krav Maga. Foto: Julia Maric

Ingela försvarar sig mot Markus Nielsen, instruktör i Krav Maga. Foto: Julia Maric

– När man väl ser på dem, att: ”Shit, jag klarade det”, det är en härlig känsla.  Det är samma under en träning. Tjejerna går från att vara en ballerina till att bli en fighter på tre sekunder.

I Helsingborg finns det i nuläget ingen självförsvarskurs för enbart kvinnor men på FNF Functional Fitness i Helsingborg och på Engelholm Krav Maga i Ängelholm finns Krav Maga som tillhandahåller självförsvarsträning anpassad efter kvinnor. I framtiden skulle Ingela vilja starta upp träning i kvinnligt självförsvar enbart för kvinnor.

– Hur det än är så är det viktigt att tjejer tränar med killar för att få motståndet. Men man kanske behöver lite mer stöd och känner sig trygg innan man kan göra det. Jag tror att det kan vara en bra inkörsport att börja med en kurs bara för tjejer först, säger Ingela.

– Att tjejerna känner ”Jag är värd att försvara”, den är viktig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experten: ”Dessa nyårslöften ska du fokusera på”

På listan över de populäraste nyårslöftena bland svenskarna finns flera saker som innebär att man ska sluta med något.

Magnus Jansson

Kl.15:51, 1 januari, 2018

Experten: ”Dessa nyårslöften ska du fokusera på”
Att resa och besöka ett nytt land ligger högt upp på listan av nyårslöften. Foto: Pixabay

Nytt år, nya möjligheter? Om du har avgett något nyårslöfte inför 2018 så är du inte direkt ensam i landet. Men det finns olika sorters löften.

En ny europeisk studie från Canon, genomförd av undersökningsföretaget OnePoll, visar att mer än hälften av alla svenskar kommer avge ett nyårslöfte som innebär att de ska sluta med något eller skära ned på saker.

De populäraste nyårslöftena i Sverige enligt studien:

1. Gå ner i vikt (44 %)
2. Sluta äta ohälsosam mat (19,5 %)
3. Lära sig något nytt (16,5 %)
4. Besöka ett nytt land (15 %)
5. Vara mer ute i naturen (14 %)

Experter menar däremot att nyårslöften av positiv karaktär, exempelvis att börja med något eller pröva något nytt, bidrar till ett lyckligare kommande år.

–  Forskningen visar att i det långa loppet så blir människor lyckligare av minnesvärda händelser som konserter, resor eller semestrar, snarare än materiella ting. Att minnas de där speciella stunderna hjälper dig återskapa en positiv känsla och förlänger den positiva effekten, säger Simone Schnall, forskare inom psykologi och beteendevetenskap vid universitetet i Cambridge.

Fem tips på bra nyårslöften från Simone Schnall:

* Uppleva något nytt.
* Komma ut ur din ”comfort zone”.
* Lära dig ett nytt hantverk.
* Vara mer ute i naturen.
* Spendera mer tid med någon du tycker om.

FaktaFakta om undersökningen: 

Undersökningen genomfördes bland 11 000 vuxna i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Nederländerna, Finland, Norge, Danmark och Sverige. I Sverige har 1000 personer deltagit i undersökningen. Undersökningen genomfördes mellan 23:e augusti och 7 september 2017. Onepoll är medlemmar i undersökningsföretagens globala organisation ESOMAR och anlitar medlemmar från Materials Research Society.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företagare får besök av kommunens politiker

Idag besöker Helsingborgs styrande politiker olika företag runt om i staden.

Julia Maric

Kl.08:15, 21 november, 2017

Företagare får besök av kommunens politiker
Bild: Pressfoto

Sedan 2011 besöker politiker från stadens kommunfullmäktige och nämnder under en eftermiddag ett fyrtiotal Helsingborgsföretag. Syftet är att ge politiker och tjänstemän en inblick i respektive företags verksamhet samt en ökad förståelse för hur det är att driva företag i Helsingborg. Det är också ett tillfälle där företagarna får möjlighet att diskutera angelägna frågor med de styrande i staden.

– Helsingborg ska vara en attraktiv stad att driva företag i, oavsett bransch och storlek. Därför är det viktigt att politiker ges möjlighet att träffa näringslivet för att diskutera företagandets villkor, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Företagen representerar många olika branscher och är verksamma i olika geografiska delar av Helsingborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unika butiken byter till lokal mtt i city: ”Känns jätteroligt”

Butiken som är särskilt utmärkande för sina handplockade klädesplagg och accessoarer utökar sin verksamhet och byter till en större lokal ännu mer centralt.

Julia Maric

Kl.19:04, 15 november, 2017

Unika butiken byter till lokal mtt i city: ”Känns jätteroligt”
Den 2 december öppnar den nya butiken på Stortorget. Bild: VIA 11

Den 2 december slår VIA 11 upp portarna i sin nya butik och den kommer att vara belägen på Stortorget 16, alldeles intill Kullagatan.

– Det känns jätteroligt, det är ett kanonläge att ha butiken där, säger Christine Zetterberg som driver VIA 11.

VIA 11 har funnits i drygt sju år. Utmärkande för butiken är utbudet av handplockade klädesplagg från olika länder runt om i Europa, vilket gör att du som handlar på VIA 11 blir ensam om att bära ett klädesplagg eller en accessoar därifrån.

via-11-mg_0117

I samband med nyöppningen lanserar VIA 11 även sin nya webbshop, en herrkollektion samt ännu fler sko- och klädmärken, bland annat det svenska skomärket Sneaky Steve. Den nya butiken blir också större och ligger i kärnan av Helsingborg, nära de andra butikerna på Kullagatan.

– Det blir förhoppningsvis ett större kundflöde, de flesta turister går ju på Kullagatan och då kommer vi också att finnas där, säger Christine Zetterberg.

Butiken på norra Storgatan 11 är öppen till och med den 25 november och den 2 december öppnar alltså VIA 11 upp på Stortorget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Årets Ljusstämning hade rekordmånga besökare

Fjärde upplagan av Ljusstämning på Sofiero blev den mest välbesökta någonsin.

Julia Maric

Kl.14:21, 15 november, 2017

Årets Ljusstämning hade rekordmånga besökare
Bild: Pressfoto

Under fyra kvällar i början av november förvandlades Sofiero av tusentals ljus som lyste upp träd och växter i parken. Hela 16 000 personer evenemanget.

– Med ett evenemang som Ljusstämning vill vi visa den magi som finns i parken på hösten, förstärkt av alla ljus, och ge människor möjlighet att få uppleva Sofiero på ett helt nytt sätt. Stämningen, atmosfären och rofylldheten som präglar evenemanget tror jag fyller ett behov hos både stora och små, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero.

Nästa års Ljusstämning blir den 1-4 november 2018.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rosa självlysande träd i Helsingborg

Under onsdagen tänds tusentals ljus upp.

Julia Maric

Kl.08:44, 15 november, 2017

Rosa självlysande träd i Helsingborg
Bild: Pressfoto

Varje jul monterar Helsingborgs stad upp tusentals vinterljuspunkter som ska skapa ljus, stämning och trygghet. Nytt för i år en satsning på att ljussätta träden på Furutorpsplatsen. Ljusinstallationen är skimrande rosa blommor.

– De rosa blommorna består av 23 000 små ledlampor. Det krävdes en del knåp för att sätta upp dem men nu är de på plats och ökar stadens ljussatta träd till 353, säger Elisabet Lindberg, områdesansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.

Vinterljusinstallationen i parken är en del i det arbete som pågår med att göra Furutorpsplatsen till en trivsammare, mer välbesökt och tryggare plats.

– Efter en dialog med invånare och studenter pågår nu flera insatser för att Furutorpsplatsen ska kännas trygg och välkomnande. Den fina ljussättningen är en tydlig och synlig åtgärd i omvandlingen av parken, säger Christian Orsing, stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng