Brithén: ”Jag är inte här för att förlora”

Succétränaren Tim Brithén fick fortsatt förtroende i Helsingborgs HC – här berättar han om årets säsong; förväntningar, truppen och vilket lag som borde vinna serien i överlägsen stil.

Martin Persson

Kl.17:00, 22 augusti, 2017

Brithén: ”Jag är inte här för att förlora”
Arkivfoto: Bildbyrån

Några tunga steg. Förlust. Säsongen är över efter en dramatisk avslutning. Straffar fällde avgörandet för Helsingborgs HC. Tranås vann. Men Tim Brithén hade tillträtt som ny tränare och skänkt nytt hopp till HHC.

– När jag kom in så spelade vi ett väldigt frejdigt spel, alla spelare var överallt. En slags modern juniorhockey. Jag styrde upp det, försökte organisera spelet och jag tror att det är vägvinnande i längden. Jag vill utbilda våra spelare och att vi ska lära oss av våra misstag, säger Tim Brithén till 24Helsingborg.se.

Sex månader har passerat sedan förlustmatchen i Stiga Arena. Tim Brithén vann sex av sina första sju matcher som huvudtränare för HHC, och uttrycket ”Brithén-effekten” spred sig i katakomberna. Ett tydligt spelsystem är melodin för 39-årigen från Ängelholm.

– Jag vill hitta en väg mellan resultat och utbildning. I oktober ska grabbarna kunna vårt spel i sömnen och vi lägger den grunden nu, säger Brithén.

Nu har han fått en hel försäsong att bygga upp framtidens Helsingborgs HC, men det har inte varit en smärtfri process. Föreningen lider av en svag ekonomi, och det har sitt sina spår årets trupp.

– Vi har inte satt upp någon målsättning. Vi visste att vi skulle tappa flera spelare och vara tvungna att dra ner på spelarbudgeten. Nu har vi fått ihop ett bra gäng, men det gäller att vara försiktig med att sätta målsättningar.

Hur menar du?
– Tidigare har vi satt en målsättning att gå till Allsvenskan och AllEttan, men det har varit en börda för laget. Nu ska vi sätta en målsättning som passar laget. Men förstå mig rätt, jag är inte här för att förlora. Det är det värsta jag vet. Vi har som målsättning att vinna varje match, men samtidigt måste man vara realistisk i sina visioner.

Vilka får gälla som seriefavoriter?
– Kristianstad har en lönebudget som är tio gånger större än vår, så för mig vore det konstigt om de inte vann alla matcher tvåsiffrigt. Jag överdriver kanske lite, men..

Det är ett bra citat?
– Haha, jag får väl bjuda på den. Men de får gälla som seriefavoriter.

170413 Kristianstads spelare jublar efter ishockeymatchen i kvalet till Hockeyallsvenskan mellan Kristianstad och Troja den 13 april 2017 i Kristianstad. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91760 Kristianstads IK är seriefavoriter, enligt Brithén. Arkiv: Bildbyrån

Övriga lag i serien då?
– Kallinge satsar hårt. Vimmerby är bra. Dalen har ett intressant gäng, bra ordning på sin ekonomi och har byggt laget på ett sunt sätt. Det skulle vara kul om det gick bra för dem.

– Även Nybro kan vara med bland toppgängen, de verkar ha fått ordning på sin ekonomi och har ett intressant gäng.

– Hanhals har väl tappat de flesta ur sin producerande kedja från förra året. Tyringe har ett väldigt ungt lag. Vi plockar spelare från SuperElit och de plockar spelare från serien under. Jag tror att de får det tufft. Sedan har vi HA76 som har i stort sett samma lag som i division 2, så de får det nog tufft.

Helsingborgs HC, då? Många nya spelare har tillkommit. Bland nyförvärven märks exempelvis Oliver Dackell, son till förre storspelaren Andreas Dackell, och veteranen Daniel Åhsberg.

– Oliver var med i SM-slutspelet i Brynäs förra säsongen. Jag tror att detta blir bra för hans utveckling, att känna på spel här. I SHL är man ganska skyddad, men nu får han lära sig att ta hand om sig själv. Det är en utmaning, men jag tror att han kommer klara det jättebra.

– Åhsberg. Han kommer hem för att jobba och få ihop familjelivet. Han blir pappan i laget, som ska dela med sig av sina erfarenheter. Han kommer tillfra jättemycket.

091122 Ishockey, Allsvenskan, AIK - VŠxjš: Daniel hsberg, VŠxjš, jubel. © BildbyrŒn - 81584 Daniel Åhsberg jublar efter ett mål för Växjö Lakers. Foto: Bildbyrån

Potentiella utropstecken i år?
– Jag tror oerhört mycket på Ludvig Jansson. Han har varit här i flera år och har egenskaper för att spela på en betydligt högre nivå. Om han får rätt på allt så kan han blomma ut, och då försvinner han nog. Han är allround, bra på det mesta.. Ja, han har så många komponenter att det bara gäller att få ihop allt.

Någon annan, någon som kan överraska?
– Martin Carlberg från Mjölby. Han kommer från division 2, har gått den långa vägen, men har redan visat att han kommer bli en stor tillgång. Det är ingen bländande hockeyspelare, men han kommer göra ett otroligt jobb varje kväll.

Till årets säsong kommer HHC till spel med ett ungt manskap, precis som vanligt, och Tim Brithén berömmer sina spelares individuella skickligheter – men är noga med att betona att det krävs en stark laginsats för att det ska bära frukt.

– Vi kommer att spela en frejdig anfallshockey, med stabilt försvarsspel. Vi har skickliga spelare, och det ska vi kombinera med hårt jobb. Publiken ska kunna lita på att jobbet görs varje kväll. Då kommer vi vinna många matcher också, säger Brithén.

Vad säger du om förra säsongens resultat?
– Då var målsättningen AllEttan, men sedan var man nöjd med att slå toppgängen. Vi vann mot Troja, Vimmerby, Kallinge – men fick också stryk mot alla lag som vi mötte i fortsättningsserien. Jag vill vända på detta. Vi ska börja slå lagen som vi ska vi ta, och sedan ta skalpar från bättre lag som en slags bonus. Då kan det räcka väldigt långt.

Hur har försäsongen varit? Sett något tecken?
– Vi har tränat på rätt tufft. Tränat ner vårt manskap. Men om man ser på testvärden så har vi lyckats väldigt bra. De har behållt sin aeroba kapacitet, lagt på sig några kilo och blivit starkare utan att försämra konditionsvärden. Det är ett bra tecken.

Helsingborgs HC inleder säsongen hemma mot Grästorps IK den 17 september, klockan 16.00.

FaktaTim Brithén
Ålder: 39.
Aktuell: Tränare för Helsingborgs HC.
Tidigare klubbar, som tränare:
Linköping HC (U16, J18), HC Wettern, Motala AIF, Östergötland (TV-pucken) Olofströms IK, Island (förbundskapten), HV 71 (ass. tränare).

Tidigare klubbar, som spelare:
Rögle BK, Åstorps IK, Motala AIF, HC Wettern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stor HIF-talang blir klubben trogen

Tecknat treårsavtal. "Ett mål som uppnåtts".

Viktor Andersson

Kl.16:57, 19 mars, 2018

2 bilder
  • Mattias Almeida. Foto: Bjöšrn Lindgren / BILDBYRÅN.
    Mattias Almeida. Foto: Bjöšrn Lindgren / BILDBYRÅN.

Mattias Almeida har den här säsongen tagit klivet genom HIF-akademin upp i A-laget.

Det har han gjort med bravur. Mål mot både GIF Sundsvall och IFK Värnamo under säsongen.

Nu är det klart att 18-åringen blir kvar i klubben. Han har signat på ett nytt treårskontrakt

– För mig var det såklart väldigt viktigt att jag skulle ta mig hela vägen i HIF så för mig är det ett mål som uppnåtts. Jag är såklart oerhört stolt över mig själv, säger Mattias Almeida till klubbens hemsida.

Huvudtränare Per-Ola Ljung:

– Det är naturligtvis mycket glädjande. Mattias är en stor talang. Vi ser mycket fram emot möjligheten att få jobba tillsammans med honom i HIF för att han ska utvecklas och ta nästa steg i sin karriär, säger Per-Ola Ljung.

Kontraktet gör att Almeida kommer följa  A-lagets upplägg och träningar men forfarande har möjlighet att spela för såväl U21- och U19-laget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nyckelspelaren stängs av – missar premiären

HIF-backen åker på lång avstängning.

André Eriksson

Kl.15:46, 19 mars, 2018

Nyckelspelaren stängs av – missar premiären
Adam Eriksson. Foto: Bildbyrån

Helsingborgs IF:s viktige försvarare Adam Eriksson missar superettanpremiären mot Halmstads BK den 31 mars.

Disciplinnämnden har beslutat att stänga av Adam Eriksson efter det röda kortet backen ådrog sig i cupmatchen mot Tvååker.

Avstängningen gäller från den 23 mars till den 5 april. Alltså är Eriksson tillbaka till hemmapremiären på Olympia mot Öster den 8 april.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lämnade OV Helsingborg – sadlar om till tränare

Henrik Hurtig återvänder dit allt en gång började.

André Eriksson

Kl.16:15, 19 mars, 2018

Lämnade OV Helsingborg – sadlar om till tränare
Henrik Hurtig. Foto: Bildbyrån

Kort efter att OV Helsingborg ramlade ur Handbollsligan stod det klart att trotjänaren och niometersspelaren Henrik Hurtig lämnar klubben.

Nu är hans nästa uppdrag offentliggjort. Hurtig återvänder till Eslövs HF – och blir huvudtränare i sin moderklubb.

LÄS MER: Trotjänaren slutar i OV Helsingborg

– Med Henriks personlighet och erfarenhet från Elithandboll, kommer han vara en stor tillgång för Eslöv både på och utanför plan. Vi hälsar Henrik varmt välkommen tillbaka till Eslöv, skriver klubben på sin hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Övergång

Han är Helsingborgs första nyförvärv

Byter Umeå mot Helsingborg - gymnasiet mot SSL.

Viktor Andersson

Kl.13:40, 18 mars, 2018

Han är Helsingborgs första nyförvärv
Foto: FC Helsingborg

FC Helsingborg är mitt inne i en brinnande slutsspelsserie med guldfavoriten Storvreta.

Men redan nu har klubben gjort klart med ett nyförvärv till nästa säsong, vilket klubben meddelar på sin hemsida.

LÄS MER: Helsingborg pressade storfavoriten

Talangen Isac Lindblad, 18, lämnar Umeå och innebandygymnasiet för Skåne och FCH.

– Isac är en väldigt skicklig och spelande back som är ett hot även i offensiven. Vilket han visar med 18 poäng på 19 matcher i årets division 1 som RIG Umeå vann i överlägsen stil. Isac har även varit bofast i det svenska U19-landslaget denna säsongen. Totalt har det blivit sex blågula matcher och fyra poäng, skriver FCH på sin hemsida.

Spelarens ord:

– Det ska bli otroligt spännande att få spela i SSL och att få representera FCH. Det har alltid varit en dröm sen man var liten att få spela i SSL, säger spelaren själv och fortsätter.

– Jag har fått ett väldigt bra bemötande från Fredrik Azelius (sportchef) och föreningen där de har presenterat hur dem tänker och ser på kommande säsonger och jag gillade verkligen det de sa. Det är en resa jag vill vara med på.

 

Han beskriver sig själv som en lång back med bra spelförståelse, som  gillar att fylla på i anfallen och att hitta fina öppnande passningar.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trotjänaren slutar i OV Helsingborg

Åkte ner i allsvenskan – här är nästa smäll för klubben.

André Eriksson

Kl.20:44, 16 mars, 2018

Trotjänaren slutar i OV Helsingborg
Henrik Hurtig. Foto: Bildbyrån

OV Helsingborgs niometersstjärna Henrik Hurtig, 28, var med när klubben åkte ur Handbollsligan i onsdags kväll.

Nu lämnar han laget– och slutar dessutom helt med handbollen.

LÄS MER: Klart: OV Helsingborg åker ur handbollsligan

– Det har varit en stor ära att få representera OV i 6 händelserika år. Nu är det dags för att låta den civila karriären få åka i framsätet. Tack för att jag fick vara med, säger Henrik Hurtig till OV Helsingborgs twitterkonto.

Totalt blev det 191 matcher och 416 mål i den gröna tröjan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng